Тайбе Юсеин и Биляна Дудова мечтаят да наследят Станка Златева

Тайбе Юсеин и Биляна Дудова мечтаят да наследят Станка Златева

Иво Ангелов се подготвя за световното първенство

    Радвам се, че точно сега спечелих златния медал, заяви днес в Пресклуб „България“ новата европейска шампионка по борба при жените Тайбе Юсеин. Тя е носителка на няколко отличия на тепиха, но титлата все й се изплъзваше.Този път Тайбе се пречупи, а Биляна Дудова все едно премина като валяк през съперничките, обобщи  представянето на момичетата президентът на родната федерация Христо Маринов. Биляна защити титлата си от миналата година и оттук нататък й остава да се справи с най-трудния изпит – световното първенство през есента. След кратка почивка, момичетата заминават на двуседмичен лагер в Япония, съобщи старши треньорът  Петър Касабов. Освен на шампионките, той благодари и на вицешампионката Мими Христова, която се бори на финала на европейското контузена, а минути преди пресконференцията днес е претърпяла операция на носа, стана ясно още от думите на наставника. И Тайбе, и Биляна изразиха  дълогосрочни амбиции. Те ще се борят не само за медал на световното, но и да повторят успехите на Станка Златева, която освен богатата си колекция от европейски и световни титли, пази и два сребърни медала от Олимпийски игри.
Задоволство, че този път е стигнал до медалите на европейското първенство, изрази и носителят на бронзово отличие в класическия стил Даниел Александров. И миналата година бях на косъм от медалите, 5-и, каза състезателят. Даниел изпусна големия финал, но се бори мъжки. При други имаше травми, даде оценка помощник-треньорът на националния отбор Бисер Георгиев. Имахме 4 финала за третото място, спечелихме един, напомни специалистът-дясна ръка на старши треньора Армен Назарян. Той съобщи, че световният и европейски шампион Иво Ангелов /кат. 60 кг/, който пропусна европейското поради недобра физическа форма, ще бъде включен в състава за световното.
Без медал на европейското първенство останаха националите по свободна борба, но за това има обективни обстоятелства. Повечето от тях бяха дебютанти.. Владимир Дубов и Мирослав Киров бяха нашите надежди за медал, но не успяха, изрази своето разочарование помощник-треньорът Андон Шейтанов. За световното на  57 кг се подготвя Георги Вангелов и това е най-важната промяна засега в отбора. За останалите ще се прецени според представянето им на предстоящите международни турнири.  Ръководството на БФ Борба изказа специална благодарност на Министерството на младежта и спорта за всестранната подкрепа, която то им оказва.