Над 600 деца ще стартират в зоналния турнир в София от веригата „Атлетиката търси таланти“

Над 600 деца ще стартират в зоналния турнир в София от веригата  „Атлетиката търси таланти“

Тази година за втори път ще се проведат Националните детски атлетически игри  „Атлетиката търси таланти“, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ главният организатор на проявата Христо Стоянов.  Регионалните турнири тази година  ще се проведат в Русе, Варна  и София. Надпреварата в столицата е на 20 май, а финалистите в отделните дисциплини в зоналните турнири се класират за  финалния турнир  на талантите, които ще се състезават на националния стадион „В. Левски“ на 23 юни.

Атлетите ще бъдат разделени в пет възрастови групи, а дисциплините, които са включени в програмата, са 60 м, скок дължина, скок дължина от място /за възраст 2009 г и по-малки/, 200 м и 800 м. Регламентът предвижда един състезател да има право да участва само на едно регионално състезание. Класиралите се до 8-мо място в беговите дисциплини и  до 6-то място в скока на дължина придобиват право на участие във финалния турнир.

„Тези турнири са много важни, тъй като ще ни дадат възможност да откроим талантливите деца от най-ранна възраст. Така ще можем да направим най-правилна селекция и подбор“, заяви пред репортерите Христо Стоянов.

Моника Гачевска уточни, че е добре в повече градове да има зонални турнири, но организацията на състезанията е трудна и повечето клубове отказват да поемат домакинството. Все пак тя се надява следващата година Пловдив или  Стара Загора да организират регионален турнир. За зоналния турнир в София има заявки от клубове от Пловдив, Нова Загора, Казанлък и няколко софийски отбора. До края на другата седмица  броят на заявките ще се увеличи и на 20 май се очаква да стартират около 600 деца.

„Нито едно дете няма да бъде върнато“ бе категорична Гачевска.

Победителите от финалния турнир в София ще участват на Световните детски игри в Бърно от 10 до 13 септември.