Габриела и Стефани Стоеви: Ще се борим за медал на Световното първенство!

Габриела и Стефани Стоеви: Ще се борим за медал на Световното първенство!

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ Габриела и Стефани Стоеви бяха наградени със значката „Златна България“, след като убедително бяха избрани за спртисти на месец април. От участвалите в анкетата 20 спортни медии и редакции те получиха 17 гласа за първата си титла на двойки на европейското първенство по бадминтон, с 2 гласа е Даниел Асенов, който спечели първото място на европейското първенство по бокс за мъже до 22 години, а 1  глас получи Калоян Бинев за сребърния медал на силния турнир по таекуондо  „President’s cup“.

Европейските шампионки благодариха на всички, които са гласуали за тях и заявиха, че спечелването на титлата на Стария континент е тяхна сбъдната мечта. Габриела заяви:

„Може да е изглеждало, че е лесно, но не беше така. Нашите най-големи конкурентки от Дания, които ни победиха на финала през миналата година, се отказаха и всички  очакваха ние да сме първи, затова напрежението бе голямо През двете седмици преди европейското работихме здраво за подобряване на физическата подготовка, за да издържим всички мачове докрай. Преди финала получих контузия в рамото, притеснявах се, но срещнах подкрепата на нашия треньор и на целия ни екип и това допринесе за спечелването на титлата“.

Стефани допълни: Знаехме, че сме сред основните фаворити за титлата, дори преди датчанките да се откажат. Това беше най-голямата ни цел за годината. Казахме си, че ако не я постигнем, това ще бъде много тежко. Треньорът ни казваше  да играем мач за мач, а да не мислим за финала. Титлата ще ни помогне да имаме повече самочувствие на корта. Ние сме доказали, че сме сред най-добрите в света -. побеждавали сме много от най-добрите състезателки  от Азия. Имаме нужда още малко да поработим върху психиката, за да може на по-големите турнири от ранга на световен шампионат или олимпиада да побеждаваме така, както на европейското във всичките пет кръга“.

Габриела и Стефани заявиха, че ще се  подготвят във Франция за  световното първенство.

„ Целта ни е да спечелим медал от световния шампионат в Китай, да влезем в Топ 8 на световната ранглиста /б.а. сега са на 10-о място/ и ако може да участваме и във финалния турнир в Китай, където играят най-добрите осем двойки на планетата”.

Президентът на БФ Бадминтон д-р Володя Златев връчи специална Купа на шампионките. Той подчерта, че ръководството на федерацията прави всичко необходимо за пълноценната подготовка на Стефани и Габриела. През следващата година им предстои участие в Европейските игри в Минск, където ще защитават титлата си от Баку през 2015 г. През 2019 г няма да има отделно европейско първенство, а шампионките от Игрите в Минск ще спечелят максималния брой  точки за ранглистата. Квалификациите за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. стартират от края на април  2019 г. и приключват в края на април  2020 г.  Златев заключи, че сестри Стоеви имат  много добри позиции  в световната ранглиста  и се надява  да ги запазят и да играят в Токио.