50 пилоти ще участват в Европейския шампионат по СуперМото в Кюстендил

50 пилоти ще участват в Европейския шампионат по СуперМото в Кюстендил

Тази събота и неделя за втора поредна година на писта “Пауталия” в град Кюстендил ще бъде даден стартът на BMU European SuperMoto Championship и на Републиканския шампионат в клас Скутери, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов. В състезанието ще вземат участие  50 пилоти от България, Румъния, Турция и Гърция, като те ще се съревновават в традиционните класове SM Junior (65сс и 85сс), S3 (250cc) и OPEN (450cc).

SM Junior (65сс/85сс)

При най-малките пилоти от клас Джуниър ще видим две нови лица за СуперМото – мотокросистите Живко Иванов (Панчо Рейсинг Тийм, КТМ), който е лидер в класирането за Републиканския шампионат по мотокрос (клас МХ65) и неговия колега Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ). В кубатурата 85сс, ще видим още един лидер в класирането на Републиканския шампионат по мотокрос, този път от клас МХ85 – Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ), който през миналия сезон спечели титлата при 65-кубиковите СуперМото пилоти и тази година се представя отлично в мотокроса. Макар и най-малък, Християн може да окаже сериозен отпор на ветераните в тази категория като европейският шампион за сезон 2017 – Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ), Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, КТМ) и Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ). В компанията на най-малките ще видим и Кадир Ербей от Турция, Дариа Гианеску и Патрик Паскота – Румъния, които са от състезателите, които комбинират дисциплината СуперМото с дисциплината писта, а не с мотокрос, както правят българските състезатели, което ще направи изцяло асфалтовата битка в Кюстендил изключително интересна.

S3/OPEN

В групата на големите кубатури се очаква традиционния двубой между Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ) и Янко Ташев (Ридо Самоков, КТМ), подкрепени от Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ) и Веселин Иванов (МСК Плевен, Suzuki). Тук обаче мотокрос дуото Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ) и Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) могат сериозно да се намесят в класирането при мотоциклетите с кубатура 250сс, което е гаранция за много интересни състезателни дни на “Пауталия”. Новата вълна състезатели в дисциплината СуперМото вече имат направени стотици тренировъчни обиколки в Кюстендил и тази “вълна” може да залее считаните за фаворити в този клас. Част от тази група включва пистовите състезатели Светлин Иванов (Зедмото, КТМ) и Владислав Димитров (Тийм Гис, КТМ), които имат отлични резултати в клас SBK, участващия за втори сезон Иван Попов (НСА Моторспорт, Honda), Янко Николов (Джей Ар Си Моторспорт, Honda) и други.

Скутери

Девет състезатели в уникалната група на клас Скутери са подали заявка за участие в Кюстендил тази седмица, като основният “проблем” в този клас е фактът, че петима от тях са картинг състезатели и отлично познават конфигурацията на писта “Пауталия”, но на четири колела. Скутер шампионата тази година включва общо пет старта, два от тях в “Меката на черешите”, а останалите три – в Плевен. В Кюстендил ще видим защитаващия  титлата си от сезон 2017  Алекс Иванов (Aprilia), двама от основните му конкуренти и съотборници Пламен Христов и Боян Петров –  също с машини Aprilia, Иво Михайлов, който има водеща роля в скутер шампионата, но през миналата година на два пъти технически проблеми го лишиха от полагащото му се топ три класиране и други.