Най-класните петобойци идват в София, в Пазарджик очакват младежите

Най-класните петобойци идват в София, в Пазарджик очакват младежите

Общините заместват държавата, каза шефът на федерацията Андрей Кузманов

От 23-и до 27-и този месец в София се събира елитът по модерен петобой при мъжете и жените за едно от най-важните състезания през годината – предпоследния турнир за Световната купа. Той е решаващ за определянето на участниците във  финала за големия трофей през юни в Астана, Казахстан. Освен това, надпреварата е последна проверка преди европейското първенство в Унгария през юли.

Събитието е под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова и е част от програмата „София – европейска столица на спорта 2018“. Без помощта на Столична община надпреварата на родна земя щеше да е невъзможна, категоричен е председателят на БФ Модерен петобой Андрей Кузманов. Той връчи в знак на благодарност почетен плакет на Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – европейска столица на спорта“.

Официалното откриване на турнира за Световната купа ще бъде на 22-ри от 20 ч. вечерта в хотел „Витоша“ в Студентски град. Следващите два дни са квалификациите. Финалите при жените са в петък, в събота са при мъжете, а в неделя ще бъде щафетата микс /един мъж и една жена/. Олимпийски и световни шампиони, общо 83-ма мъже и 66 жени от 27 държави ще вземат участие в състезанието. Президентът на Международната федерация Клаус Шорман и генералният секретар Шайни Фанг ще бъдат сред гостите на турнира в българската столица.

Страната ни ще бъде представена от 10 петобойци, като шанс за достигане до финала имат Тодор Михалев,  и Димитър Кръстанов, поясниха в Пресклуб „България“ председателят на федерацията Андрей Кузманов и изпълнителният директор Камелия Александрова. Тодор и Явор Пешлеевски са 6-и в щафетата на Световното първенство за мъже и жени миналата година, което е безспорен успех. Двамата имат четвърто и пето място на Европейското първенство. За съжаление, сега Явор е контузен и няма да участва. Кръстанов е участник на Олимпийските игри в Рио 2016. Повечето от нашите състезатели са в младежка възраст и това състезание ще им помогне да натрупат опит, подчерта Кузманов.

Големият изпит за младата генерация ще е в началото на юни, когато  Пазарджик ще посрещне петобойците от 15 държави за предпоследния квалификационен турнир преди Олимпийските игри през октомври в Буенос Айрес, Аржентина. Нашите надежди са свързани с Христо Панайотов, Зорница Стоилова и Марлена Явайт, сподели Камелия Александрова. В аржентинската столица ще се конкурират 24 младежи и още толкова девойки, като от една държава може максимум да участват по един състезател от двата пола. БФ Модерен петобой благодари днес на община Пазарджик, така както изрази своята признателност към Столична община. За нас общините са държавата, каза Кузманов. От Министерството на младежта и спорта получихме писмо, че не сме социално значим спорт, добави с явно огорчение шефът на петобоя. Именно заради липсата на подкрепа от страна на министерството, федерацията е отказала да бъде домакин на Световното първенство за мъже и жени през 2020 г, стана ясно още на пресконференцията.