Над 2000 каратеки ще участват в Първата световна младежка лига в София

Над 2000 каратеки ще участват в Първата световна младежка лига в София

Над 2000 спортисти от 71 държави ще пристигнат в България за участие в първата в историята Световна младежка лига по карате, която ще се проведе от 25 до 27 май в “Арена Армеец” в София, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ генералният секретар на Българската национална федерация по карате /БНФК/ Борис Николов.

Надпреварата е за състезатели между 12 и 18 години, като в същото време е и  квалификация за младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина) през септември. Това е и най-масовото като участие и организация състезание по карате провеждано в България. Организатори са БНФК, ММС, Лев-Инс и „София-европейска столица на спорта 2018“.

Двубоите  започват в петък (25 май) от 18.00 до 21.00 часа, а в събота и неделя (26 и 27 май) са от 8.30 до 18.00 часа. Входът за зрители е свободен.

“Това е най-голямото състезание, правено в България. Радваме се, че нашият спорт влезе в олимпийската програма за Токио 2020. По организацията  на Световната младежка лига работим усилено от една година. Имаме и амбиции, и възможности  да спечелим медали в редица категории”, заяви пред репортерите Борис Николов.

Участниците са разделени в три възрастови групи – деца (12-13 години), кадети (14-15 години) и младежи (16-17 години). Те ще се състезават в дисциплините ката и кумите индивидуално по категория за всяка възраст при момичетата и при момчетата. Само при най-големите се дават точки за класиране на младежката олимпиада.

Българският тим включва 60 състезатели. С най-големи шансове за участие в Буенос Айрес са световната вицешампионка за кадети Ивана Каменова (КК Никон, София) и европейският шампион за кадети Радослав Вакарелов (КК Ронин 11, София).

“Преди две седмици навърших 16 години и вече съм в новата за мен категория 53 килограма. Това ще бъде първото ми състезание в тази категория и искам да покажа на какво съм способна”, каза Ивана Каменова.

“Подготвен съм добре и не мисля, че ще бъде проблем да стигна до медалите. Познавам повечето състезатели и мога да победя всеки”, бе категоричен  Радослав Вакарелов.

“Това е много сериозно състезание, което не е правено досега в България. Подготовката премина добре, няма контузени състезатели. Надяваме се на медали. При 16-17-годишните българските състезатели са изключително силни”, заяви Борислав Иванов, старши треньор на националните отбори.

Следващият кръг от Световната младежка лига е в края на юни в Умаг (Хърватия), където класиралите се на първо и второ място в отделните категории печелят директни квоти за Буенос Айрес, а след това предстоят стартове в Канкун (Мексико) и Венеция (Италия).

Преди десет дни в Нови Сад (Сърбия) се проведе европейското първенство по карате за мъже и жени, където България зае престижното пето място отборно при жените в дисциплината кумите. Тимът беше в състав Александра Стублева, Ивет Горанова, Кристина Свиленова и Виктория Росева.

“Загубихме от Швейцария на полуфиналите и от Хърватия в спора за бронзовите медали. Но класирането ни е много добро, защото за първи път играем в този състав. На някои от следващие турнири се надявам отово да срещнем Хърватия и съм сигурна, че ще ги победим. На световното първенство през ноември в Мадрид имаме сили и възможности  да се представим много по-добре”, коментира Александра Стублева.