Мария Оряшкова: „Всяка титла е сладка!“

Мария Оряшкова: „Всяка титла е сладка!“

Българското самобо записа пореден успех на Европейско първенство за мъже и жени – в Атина националният ни отбор спечели  5 медала, от които 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови. Мария Оряшкова в кат. до 80 кг грабна титлата за 9-и път. „Всяка титла е сладка“, сподели днес талантливата състезателка в Пресклуб „България“.През ноември на Световното първенство тя ще се бори отново за титла, четвърта в кариерата й.

Голямата цел пред шампионката е премиерното й участие догодина на II Европейски олимпийски игри в Минск, Беларус. „На първите игри в Баку, Азербайджан, през 2015 г. моята категория не беше включена. Сега вече я има“, заяви Оряшкова. Така тя разсея притеснението на председателя на БФ Самбо Георги Юсев, че може да прекрати състезателната си кариера.

Той изрази надежда, че поне еврошампионката, ако не останалите медалисти, ще си получи пълната премия за златото в гръцката столица от спортното министерство в размер на 6000 лв.  По вътрешното правило на ведомството цялата премия се полага, ако в категорията на състезателя е имало поне 16 участници. Ако конкурентите са по-малко, тогава наградата се намалява наполовина. Медали се печелят все по-трудно, подчерта Юсев. Самбистите работят, вземат си отпуски, за да се подготвят и явяват на състезания, каза още шефът на самбото. Европейското първенство беше много силно – над 300 състезатели от 30 държави, добави генералният секретар на федерацията Весела Ванева.

Обещание за златен реванш на Световното първенство даде днес европейският вицешампион по спортно самбо в кат. 57 кг Борислав Янаков. „Бях сигурен преди финала, че ще победя грузинеца, два пъти съм го побеждавал. Не успях, защото той ме захапа за крака, но го наказаха само с една точка“, заяви Янаков.

Разочарование от своето постижение и амбиция  за успех изрази и бронзовият медалист по бойно самбо Михаил Николов в кат.74 кг: „Миналата година пак имах бронзов медал на Европейското първенство. Ще дам от себе си всичко възможно на Световното да постигна повече“, бяха думите на младия състезател.

Доволен от своите възпитаници е старши треньорът на националния отбор по бойно самбо Росен Димитров-Близнака. Освен Михаил, още двама негови ученици се пребориха за отличия на Европейското първенство  – Георги Къндов взе сребърен медал, Мариян Димитров – бронзов.