Атанас Скатов: „Исках да посветя третото изкачване на Еверест на Боян Петров“

Атанас Скатов: „Исках да посветя третото изкачване на Еверест на Боян Петров“

Чо Ойю никак не е лесен, нямам идея за следваща експедиция, каза веганът

До Чо Ойю е най-ценната ми експедиция, заяви днес алпинистът-веган д-р Атанас Скатов в Пресклуб „България“. Това е първото му безкислородно изкачване на 8-хилядник, след като вече има зад гърба си два успешни опита до Еверест и по един на Анапурна, Лхотце, Манаслу и Макалу. Скатов е първия веган в света, стъпил на покрива на света /8850 м/. След Чо Ою алпинистът искаше пак да покори Еверест, но този път без шерпи и кислород. Въпреки че имаше разрешение от китайските власти, след злополуката с Боян Петров бе наложена всеобща забрана. „Исках да посветя изкачването на Боян“, сподели смелият катерач, но философски приема, че сигурно е трябвало да бъде спрян. Изчезването на Боян и ден по-късно смъртта на млад корейски алпинист, на когото се е опитал да помогне, са били шок  за Скатов. Около последния базов лагер на 7400 м под  Шиша Пангма /8021 м/ е пълно с цепнатини, коментира Скатов най-вероятната причина за трагедията с Петров.

Чо Ойю никак не е лесен, това е заблуда, въпреки че този връх /8201 м/ се води за най-лесния от 14-те осемхилядници, подчерта алпинистът-веган. Върхът е едно голямо плато, но има само едно място, откъдето можеш да се качиш и да слезеш, поясни Скатов. На 13-и май в 16.30 ч местно време той стъпва на Чо Ойю, но много бързо пада мъгла. Българинът гледа по най-бързия начин да намери първото въже, за да тръгне надолу. Малко забавяне означава да остане на платото завинаги, стана ясно от разказа на алпиниста. Другото сериозно препятствие е по пътя нагоре – на 7600 м има отвесна стена и кулоар. На 7700 м започнах да чувствам ниското съдържание на кислород, каза още Скатов. Той започва да се движи по-бавно и се справя с височината докрай. Вярва в Господ и се моли постоянно. Освен молитвите спазва твърд пост. Въпреки голямото изтощение по време на експедицията и мисълта да се откаже от веганството и да се върне към вегетарианството, той не е взел решение.

Нямам идея за следваща експедиция, разкри днес сливенският катерач. Най-привлекателен от всички осемхилядници му се струва най-ниския от тях – Шиша Пангма, защото всъщност там са 2 върха – основен и главен. За да стигнеш до главния, трябва да преминеш по дълъг леден ръб. За мен на-трудният е Анапурна, категоричен е Скатов. На всеки трима, изкачили върха, един е загинал, сочи статистиката. Той си спомни за гибелта на цяла група от 15 души, загинали в базовия лагер там от огромна лавина. Така той опроверга оценката за К2 като за най-трудния, защото е бил изкачен от повече алпинисти. Някой ден сигурно ще тръгна към К2, като му дойде времето, заяви сливенският веган.