„Тереза Маринова и приятели“ става балкански турнир с нов формат

„Тереза Маринова и приятели“ става балкански турнир с нов формат

Олимпийската шампионка пише книга за 10-годишната история на състезанието

За 9-та поредна година, тази неделя, на стадиона на Националната спортна академия над 700 малки атлети ще се надпреварват в турнира „Тереза Маринова и приятели“.  Много индивидуални заявки има за деца, които са извън лекоталетическите клубове, което говори за растящата популярност на проявата. Интерес е проявил и сръбски отбор от гр. Ниш.

Този път Тереза Маринова е направила някои промени в програмата на турнира, съобщи днес самата олимпийска шампионка  в Пресклуб „България“. Максималната възрастова граница на участниците е вдигната с 1 година – от 12 на 13 години, докато най-малките пак са 6-годишни. Друга новост е провеждането на щафетата – тя сега е разделена на 2 – една за родените през 2007 г – 2008 г и друга за родените през 2009 г – 2010 г. Освен това, щафетите няма да бъдат различни за момичета и за момчета, а ще са смесени, по 2 момичета и 2 момчета всяка. Дисциплината скок дължина е отпаданала поради извънредно големия брой желаещи – 150, което прави невъзможно провеждането й.

Догодина „Тереза Маринова и приятели“  навършва 10 години и за рождения ден подготвяме нещо много специално, похвали се звездата. Тя ще представи книга, в която е разказала за всяко дете, израснало в атлетиката, след като се е изявило в турнира. Много от най-добрите ни юноши са свързани с „Тереза Маринова и приятели“, каза олимпийската шампионка в тройния скок. Тя беше пионер в организирането на голямо лекоатлетическо състезание за деца преди 9 години. След това се родиха и други турнири за деца. Тереза си спомня с радост и умиление началото през 2009 г. и най-хубавата изненада, която никога няма да забрави  – невероятните 450 заявки за участие.

Догодина ще е последното издание на турнира с масово участие и в този вид, тъй като идеята за привличане на децата към атлетиката е осъществена, обясни Тереза. Турнирът ще стане от 2020 г. балкански и ще бъде възможно най-близо до класическата атлетика, стана ясно на пресконференцията. Участниците ще бъдат подбрани според техните постижения. Програмата ще бъде обогатена  с други дисциплини като хвърлянията например. Скокът-дължина от място, специално пригодена дисциплина, ще отпадне за сметка на скока със засилване, както е по правилника. На Тереза Маринова й предстои още доста работа върху идеите за новия облик на нейния турнир, но тя е сигурна в успеха си. Чувството, което дава сила на победителите.