Четвъртото ретро рали с 9 изпитателни теста и 29 контролни точки

Четвъртото ретро рали с 9 изпитателни теста и 29 контролни точки

За четвърта поредна година собствениците на музеи на колела ще спорят за шампионската купа в  ретро рали България в края на тази седмица. Откриването е в столицата, в петък, от 18.30 ч. пред Автотранссервиз. На старта ще застанат 23-ма участници, сред които за първи път има чуждестранен представител – от Турция. Организаторите си пожелаха догодина и други съседни държави да се включат, за да стане ретро ралито част от Балканската купа. Доайенът сред колите е Мерцедес 190 D на 59 години /произведен 1959 г/ с датско-български екипаж. Колата е в листа на заявките още от първото издание на ретро ралито през 2015 г. На 39 години пък е бижуто на победителя от миналата година Владимир Димитров, който е амбициран да повтори успеха си. Ако незаменимият Opel Ascona /производство 1970 г/ отново е №1, догодина, по случай 5-ия рожден ден на ралито, на Димитров ще се падне специалният подарък от организаторите – да бъде почетен участник, без да плаща такса.

Маршрутът на надпреварата на международното ретро рали 2018 г е с дължина 450 км. За първи път тази година колите ще излязат от Софийска област, ще минат през Врачанска, Ловешка област и ще финишират в Троян в края на първия ден. На следващия ден ще влязат в София и ще пресекат финала в Костинброд, съобщи днес в Пресклуб „България“ директорът на ретро ралито Васил Кубадинов. Заместник-кметът на община Костинброд Александър Ненов благодари на организаторите и им обеща пълна подкрепа и догодина, ако финалът на състезанието е на същото място.  

При средна скорост 40 км/ч проявата ще премине под знака на безопасното шофиране и стриктното спазване на правилата за движение по пътищата. За целта са предвидени 9 специални изпитания на автомобилите и 29 контролни точки за измерване на скоростта. Направени са и други ключови промени тази година – според правилника на FIVA /Международната федерация за стари превозни средства/   епохите са  заменени с класове на колите. Часовият график е различен – до 80-ия километър ще има лека 30-40-минутна почивка.  

Ретро автомобилът е добре поддържано старо превозно средство. Само възрастта не е достатъчен критерий, необходимо е и добро техническо състояние на колата, подчерта Ваня Гюдерова – председател на ретро автоклуба. Тя се гордее, че ретро движението се разраства – преди 7 години въодушевените от идеята са били 5 пъти по-малко отколкото са днес. Вече и държавата ни забеляза, добави дамата. Собствениците на ретро автомобили имат идентификационна карта от КАТ с надпис „историческо превозно средство“, което е основание да настояваме за въвеждане на облекчения – по-ниски данъци и по-евтини винетки, разясни още В. Гюдерова пред репортер на Пресклуб „България“.