По-големи премии за шампионите на Националната боксова лига Eфбет

По-големи премии за шампионите на Националната боксова лига Eфбет

От днес в международния календар фигурира първенство на ЕС, Арате обмисля плана за подготовка

На 23-и този месец в Плевен започва второто издание на Националната боксова лига Ефбет за мъже. Това е най-мащабната проява, организирана от БФ Бокс у нас, подчерта днес в Пресклуб „България“ президентът на централата Красимир Инински. Надпреварата ще протича в 3 кръга, вторият ще е през октомври, а заключителният – през декември. Градовете-домакини още не са ясни, но идеята е да се популяризира бокса в различни населени места.

Общо три отбора състезатели /хановете, багатурите и лъвовете/ в 9 теглови категории ще спорят за победители. В първия кръг тази седмица битките ще са между два отбора – хановете и лъвовете.  Срещите ще са по три рунда всяка. Всеки победител от кръг  ще получава по 500 лв. премия и ще донесе 70 точки за своя клуб /при 80 т. за републикански шампион/, а загубилият съперник ще взема по 200 лв и ще носи по 40 т. Шампионите в отделните категории  след трите кръга ще бъдат наградени с по 1000 лв.

Лигата вече има и генерален спонсор в лицето на най-големия български букмейкър Ефбет, който ще подпомага федерацията и през следващите години. Затова сега за разлика от миналата година ще има и отборно класиране, поясни директорът на Националната боксова лига Атанас Николов. Отборът-първенец също ще бъде стимулиран – за всеки боксьор ще има по 300 лв. Предвидени са премии и за треньорите – за наставника на най-добрия отбор сумата е 1000 лв, за втория в класирането – 500 лв и за третия – 300 лв. Увеличен е общият награден фонд в сравнение с миналата година, посочи Николов. Съставът на отборите се формира според ранглистата от държавните първенства – лично и отборно. Първите трима във всяка категория придобиват правото за участие в Националната боксова лига.

Резултатите на състезателите в лигата ще имат влияние, но няма да са решаващи за определяне на състава за първенството на Европейския съюз, каза старши треньорът на националния отбор при мъжете Хоел Арате. Буквално от днес той започва да обмисля плана за подготовка, тъй като новината за първенството дойде тази сутрин от Европейската конфедерация, съобщи генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев. Събитието ще бъде през ноември /8-19/ във Валядолид, Испания. Кубинският наставник ще даде своите предложения за лагери и спаринг партньори. „Винаги съм привърженик на лагери в чужбина, но треньорът има думата. Моята задача е да удовлетворя желанията му“, заяви Кр. Инински.