Ездачи от 10 страни ще участват в Световната купа в Божурище

Ездачи от 10 страни ще участват в Световната купа в Божурище

От 28 юни до 1 юли  в конно-спортната база в Божурище  ще се проведе 30-то издание на  Световната купа по  прескачане на препятствия, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ заместник-председателят на  БФ Конен спорт д-р Крум  Рашков. Той допълни, че по време на четирите състезателни дни ще вземат участие  ездачи от 10 страни и 172 коня. За първи път от 2011 г. ще се проведе и отборната надпревара – Купата на нациите, в която ще се включат състезатели от Италия, Украйна Гърция, Румъния и България. Общият награден фонд е 46 500 Евро, от които 20 000 са за отборното състезание.В индивидуалните турнири ще участват ездачи и от Турция, Швеция, Македония, Сърбия и Кипър.

Съставът на българския отбор ще бъде определен в последния момент. Селекционерът на националния ни тим Росен Райчев е доволен от представянето на Ангел Няголов, Ивайло Бонев, Антон Дацински и Венцислав Изов, които се класираха на второ място в отборното състезание за Световната купа в Атина в началото на месец юни. В гръцката столица Ангел Няголов със своя кон Чикаго победи в индивидуалната надпревара и триумфира с големия приз. Независимо от успеха Росен Райчев ще наблюдава представянето  и на останалите български състезатели в индивидуалните турнири на Световната купа и ще определи окончателния състав на националния ни отбор за Купата на нациите ден преди старта в неделя.

Д-р Крум Рашков  поясни, че в отборното състезание за Световната купа в Европа има 2 дивизии  – в Първа дивизия са 10 отбора, а във Втора – 21, които са разделени в 4 групи. Първите 2 отбора от всяка група ще отидат на полуфинал в Будапеща.

“На първото състезание в Атина  България зае второ място в отборната надпревара, така че след добро представяне и в Божурище имаме  реален шанс да се класираме за полуфиналите в Будапеща.Първите четири отбора от този полуфинал ще се класират за финала в Испания. Наши основни конкуренти в Будапеща ще бъдат отборите на Полша, Русия, Украйна и Норвегия“,заключи д-р Рашков.