Майсторите щангисти с медали вдъхват нов живот на своя спорт

Майсторите щангисти с медали вдъхват нов живот на своя спорт

Славни имена учредяват нова федерация, дават пример на младите

България записа пълен успех на европейското първенство по вдигане на тежести за майстори в Будапеща – всичките 8 участници спечелиха медал. Със злато се окичиха световният и европейски шампион за мъже Ангел Генчев и някогашният европейски вицешампион за младежи Станчо Томов, сребро донесоха олимпийският шампион от Москва и двукратен световен първенец Асен Златев,  Иван Лухов и  Петър Борисов, още трима стъпиха на почетната стълбичка с бронзови отличия – Енчо Енчев, Евгени Кадийски и Кръстьо Булкин. Първенството беше много сериозно, средно по 12 човека в категория, споделиха шампионите и медалистите.

Да поздрави лично нащите щангисти за блестящите им постижения, в Пресклуб „България“ дойде звездата на немските щанги от 80-те години Йоахим Кунц. Той сподели, че се възхищава на своите приятели и колеги, още повече, че самият той отдавна се е разделил с вдигането на тежести. Кунц е посветил времето си на бизнес с наше сирене в съдружие със Златев, а страстта му към спорта е във високопланинското катерене.Пази скъпи спомени от Янко Русев и Ангел  Генчев.“ Винаги съм имал български съперници и смятам България за моя втора Родина“, каза Кунц и добави, че дъщеря му Янка е кръстена на олимпийския шампион Янко Русев.

Ветераните недоумяват защо на родна земя никой не зачита техните успехи на световни  и европейски първенства, след  като това носи престиж на спорта и страната ни. Те не съществуват за федерацията по вдигане на тежести, пренебрегва ги и мастърс федерацията, в която членуват. Обединени и амбицирани да продължат напред, славните състезатели от миналото са в процес на учредяване на своя централа – федерация на майсторите по вдигане на тежести. Първоначално клубовете са 6, но ще станат 10, каза Енчо Енчев. Ще се оформят няколко центъра – Пловдив, Бургас, Велико Търново, Сливен, Търговище. Ветераните  искат да вдъхнат нов живот на щангите – със своя житейски пример и воля за победи да дадат стимул на младите хора и да ги привличат в залите по вдигане на тежести, споделиха днес шампионите и медалистите на възраст от 40 до 65 години. Те всички са в много добро здраве, което разбива мита за вредните щанги, стана ясно още от думите на майсторите. Убедени са, че резултати ще има и вдигането на тежести ще премине на друго ниво.“ Ако участваме сега на републиканско първенство за мъже, отборно ще станем втори“, заявиха днес шампионите и медалистите за ветерани, което говори за слабото качество на тежката ни атлетика.

Майсторите вече мислят и за Световното първенство в Барселона през август. В него ще участват с отбор от 11 души и отново ще се борят за медали. Треньор от миналата година е Ганчо Карушков.