10 наши гимнастици на Европейското първенсво в Глазгоу

10 наши гимнастици на Европейското първенсво в Глазгоу

Приоритет е да се върнем отборно в топ 24 на света, обявиха от федерацията

България ще бъде представена от  2 жени, 1 девойка, 2-ма мъже и 5-има младежи на Европейското първенство по гимнастика в началото на август в Глазгоу, Шотландия. Съставът ще бъде определен около 25-и този месец.. На подготовка в зала „Раковски“ са всички национални състезатели. При мъжете  Йордан Александров, който живее в САЩ, вчера се е прибрал и от утре ще тренира със съотборниците си, съобщи днес в Пресклуб „България“ старши треньорът Милко Танкушев. При младежите имаме по-голям шанс за добро представяне,  затова ще са повече в делегацията ни . Те ще се състезават отборно, индивидуално многобой и на отделните уреди, поясни председателят на БФ Гимнастика Красимир Дунев.

Този сезон мъжете могат да се похвалят вече с изключително постижение, чакано от години – на Световната купа в Турция в края на миналата седмица Димитър Димитров спечели сребърен медал на прескок. „Митко ме изненада с медала на прескок, повече разчитах на съчетанието му на земя“, сподели личният треньор Александър Марков. Гимнастикът получава лека контузия на глезена по време на тренировка и това принуждава наставника да съкрати композицията. Медалът на Митко е голям успех, около 20 гимнастици бяха конкурентите, като 6-7 са трудно преодолими, добави Александров. Той е убеден, че ако възпитаникът му бъде изпратен на Европейското първенство и влезе в първите 8, ще вземе медал. Към финал се стреми  и самият състезател: “Ако изиграя съчетанието си без грешка  и имам късмет, ще постигна целта си”, заяви Димитър Димитров. На Световната купа в Турция Христос Маринов също заслужи похвали с изпълнението си на халки. Той се класира на 5-о място, но игра с контузия в ръката. „Христос даде максимума“, обобщи Ал. Марков.

След Европейското първенство гимнастиците ни ще продължат подготовката си до Световното първенство през октомври в Доха, Катар – първа олимпийска квалификация за Токио 2020. Приоритет е да се върнем сред първите 24 отбора в света, обяви Кр. Дунев. Те ще могат да продължат битката за олимпийски квоти догодина. Федерацията обмисля заедно с треньорския щаб да изпрати 4-има или  5-има мъже и 4 жени. На мъжкия отбор ще помага Светослав Ангелов – държавен шампион в многобоя и носител на 3 златни медала на уреди. Предстои му да усложни своите съчетания и да усъвършенства отделните елементи, стана ясно от думите на състезателя.