Бюрократични и правни абсурди спират Илия Царски по пътя към титлата

Бюрократични и правни абсурди спират Илия Царски по пътя към титлата

УС на БФАС погазва собствените си решения, а новото ръководство е блокирано в съдебните лабиринти

 За втора поредна година един от най-добрите ни автопилоти Илия Царски е спрян по  пътя за шампионската титла без да има вина. Миналата година това стана, след като състезателят беше несправедливо наказан на рали „Шипка-Дамасцена“ – декласиран и с отнет лиценз. След това състезателят спечели битката в трибунала на БФАС и  правата му бяха възстановени, но докато чакаше решението пропусна шанса да оглави крайното красиране за сезона в планинското изкачване.

Директор на ралито през 2017 г. бе Николай Мончев. От  8-ми февруари тази година той е лишен за една година от най-високия лиценз „А“, който притежава. Това е гласувано от Управителния съвет на автомобилната федерация с председател Владимир Илиев. Тази санкция не  позволява на засегнатия за посочения период /т. е. до 8-ми февруари 2019 г./ да изпълнява каквато и да е ръководна, административна или контролна функция – директор на състезание, комисар, наблюдател. Същият Управителен съвет се оказва, че погазва собственото си решение и не се съобразява с нормативната забрана, така че оторизира Мончев да бъде комисар на рали „Раховец“, което ще се състои този уикенд. След това „незаменимият“ Мончев ще влезе отново в ролята на директор на рали „Шипка – Дамасцена“. Пак по преценка на ръководния орган на автомобилната централа с председател Вл. Илиев.  Пред риска отново да бъде изхвърлен от състезателна дейност за известно време и така да навреди на своите спонсори,  Илия Царски и екипът му решават този път доброволно да се откажат от участие в двете надпревари. Това отново ще го лиши от титлата, макар че в момента е втори по планинско изкачване във временното класиране. Това обяви днес пилотът на пресконференция в Пресклуб „България“ в присъствието на новоизбрания председател на БФАС Калоян Станчев.

Станчев и неговият управленски екип са избрани на събрание на федерацията с гласовете на 70 от общо 97 клуба. Това става на 21 април тази година. Мончев има право да обжалва наказанието си пред общото събрание, но не го прави, което означава съгласие от негова страна, подчерта Станчев. Другият абсурд е фактът, че срещу избирането на новото ръководство са подадени  цели 6 жалби в съда, въпреки че това ръководство е получило доверието на 2/3 от клубовете. Толкова много жалби е безпрецедентен случай в системата на спорта, каза Калоян Станчев, като се позова на адвокати в спортните дела. Те не могат да дадат конкретна прогноза колко време може да остане блокирано новото ръководство в съдебните лабиринти, но е възможно драмата да се проточи до 4-5 години.

През това време автомобилният спорт ще затъва в калта: никой не говори за младите пилоти, които напускат България, за обучение, за развитие на кадри, за привличане на най-добрите пилоти към обществено значими каузи и кампании  като безопасността на движение по пътищата, сподели още К. Станчев. Той добави, че министър Кралев и ръководството на ММС искат да помогнат да се постигне разбирателство в БФАС, но от страна на Владо Илиев и обкръжението му е издигната стена. За разговори и евентуално търсене на разбирателство с цел извънсъдебно споразумение и дума не може да става, изрази съжаление новият шеф на автомобилния спорт.