България спечели две световни първенства по хокей на лед през 2019 г.

България спечели две световни първенства по хокей на лед през 2019 г.

Сериозен напредък на Балканите по проекта  „Опознай играта, развий играта“

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ ръководството на БФ Хокей на лед представи резултатите по проекта на Международната федерация „Опознай играта, развий играта“, в която партньори на родната централа бяха федерациите на Сърбия, Македония, Турция, Гърция и Румъния. Координаторът по програмата Иван Стаматов заяви, че във всички балкански страни е постигнат напредък по важни за развитието на спорта аспекти: ретенция на атлетите в националните гарнитури, подкрепа в развитието на двойни кариери за атлетите; проблеми, свързани с доброто управление на спорта и проблеми, свързани със спортната миграция. През изминалите месеци бяха сформирани експертни групи от представители на БФХЛ, както и бяха проведени множество срещи с международните партньори. В последните три месеца бяха осъществени срещи и в Гърция, Македония  и Турция. През следващите месеци предстоят вторични срещи с партньорите, както и обобщаване на резултатите от проучването във всяка държава

През  месец юни се проведе международен лагер за деца, организиран от БФХЛ и Сдружение ‘Треньори без граници” (Канада), на който имаше участници от  пет държави. Предстои да се организира втори лагер в края на месец юли, на който има заявено голямо международно участие и гост-треньори от САЩ, Канада и Германия.

В края на август месец ще се организира лагер-сбор на националните състезатели на пързалка “Славия”.

Генералният секретар на федерацията Стоян Бъчваров сподели пред репортерите, че България е спечелила домакинствата на две световни първенства през 2019 г . – за юноши до 18 години и за мъже, които ще се проведат в Зимния дворец на спорта съответно в края  на март и в края  на април. Той уточни, че ремонтът на Зимния дворец вече е пред завършване, има нови 14 съблекални и той ще отговаря на всички  изисквания за провеждането на големи международни състезания. Нови мантинели има и на стадион „Славия“.

Президентът на БФ Хокей на лед Мартин Миланов заяви, че тази година на световното първенство за мъже отборът на България остана на второ място в Дивизия 3, след като загуби в оспорван мач от Грузия.

„В състава на Грузия играят много натурализирани руснаци. Надявам се през следващата година да успеем да победим всичките си съперници и да преминем в по-горната дивизия. Нов отбор в нашата група ще бъде съставът на Туркменистан, в който също има много руснаци, но мисля, че нашите момчета ще успеят да ги надиграят. Националният отбор /жени/ ще участва на световното първенство   в ЮАР през януари. Независимо, че проблемите с материалната база си остават големи, нашият спорт се развива, имаме 16 клуба, първенства за мъже и за всички юношески възрасти и всяка събота и неделя през активния сезон в Зимния дворец и на стадион „Славия“ се играят много мачове. Трудно е, но съм убеден, че хокеят на лед в България се развива и има бъдеще“, заключи Миланов.