Волейболистките на България с 12-а Купа на победата за най-добър отбор

Волейболистките на България с 12-а Купа на победата за най-добър отбор

Днес в Пресклуб „България“ националният женски отбор по волейбол получи Купата на победата за юни, старши треньорът Иван Петков бе награден със значката „Златен трикольор“ за най-добър сред наставниците. Церемонията бе проведена с участието и на главния мениджър Любомир Герасимов и три от състезателките – Гергана Димитрова, Петя Баракова и Жана Тодорова.

Двойният успех на момичетата – спечелената Златна Европейска лига и междуконтиненталната Купа Чалънджър – им отреди място сред топ 16 в света и им осигури участие в Лигата на нациите догодина. Този лъвски скок бе оценен високо от спортните редакции – 16 от общо 20 гласа в полза на волейболистките. С 3 гласа на второ място са  грациите от националния ансамбъл по художествена гимнастика, които завоюваха златен и бронзов медал на европейското първенство в Испания. Същото съотношение на гласовете има в анкетата за треньор на месеца – Иван Петков е пръв с 15 гласа, Весела Димитрова е втора с 3 гласа. За националния отбор по волейбол жени Купата на победата за миналия месец е 12-а  поред от 2001 г. насам. Тогава, преди 17 години, представителният тим на страната  ни стъпи на почетната стълбичка с бронзовите медали на Европейското първенство. За амбициозния треньор Иван Петков призът за треньор на месеца е трети поред, но първи в качеството му на наставник на националния отбор. През 2016 г специалистът оглави медийната класация, след като клубният му отбор Марица Пд записа първо участие на жени в Шампионската лига. Година по-късно Петков бе избран отново за номер едно, след като пловдивчанки влязоха в групите на ШЛ.

Иван Петков и състезателките благодариха на медиите за техния избор. Гергана Димитрова сподели, че на медиите дължи своята популярност. Хората ме разпознават на улицата, каза красивата блондинка. Те се радват на отбора искрено, добави тя. Петя Баракова също я спират на улицата, похвали се тя. След този успех ще покажем всичко най-добро на Световното първенство /Япония, 29 .09. -20. 10. 2018 /, зарече се Петя. Не съм толкова висока и не ме разпознават чак толкова, шеговито се включи Жана.

След 20-дневна ваканция от днес момичетата започват подготовка в зала „Христо Ботев“. От 30 юли до 10 август тренировките ще продължат в Панагюрище, където ще имат три контролни мача срещу Белгия. В процес на договаряне са още такива мачове, като има вариант да се играят в други държави, поясни Л. Герасимов. Относно съперничките на нашите момичета в груповата фаза на Световното първенство Ив. Петков каза: „Като имена Италия, Турция, Китай, дори Куба респектират, но трябва да обърнем внимание на нашата игра“. България е марка в световния волейбол и трябва да я защитаваме, добави старши треньорът. Капитанът на отбора Елица Василева, която се лекуваше след операция на рамото, ще се присъедини към отбора втората седмица на август. Добрияна Арабаджиева продължава лечението и засега лекарите не дават прогноза кога може да възстанови тренировъчния си режим. Скоро в залата ще се върне Мирослава Паскова, съобщи Ив. Петков.