Владимир Илиев: В момента БФАС е една подредена къща, искам да ни оставят да работим спокойно докато съдът не впише новия Управителен съвет

Владимир Илиев: В момента БФАС е една подредена къща, искам да ни оставят да работим спокойно  докато съдът не впише новия Управителен съвет

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ действащият председател на БФАС и членове на УС на федерацията подчертаха, че единствената им  цел е да работят за развитието на автомобилния спорт в България. Владимир Илиев уточни, че след като е бил избран за председател на БФАС дълго време не е могъл да встъпи в длъжност, след това заради различни сигнали постоянно е бил проверяван от много институции.

„Не откриха никакво нарушение, нямаме никакво наказание. И когато реших, че можем да работим за спорта, отново започнаха обвинения, направи се ново общо събрание, на което аз дори не се кандидатирах за председател. Направих справка в Търговския регистър – там пише, че действащ председател съм аз  и е вписан стария Управителен съвет. Така че ние сме длъжни да изпълняваме своите задължения. Имаме много работа – искаме „Рали България“ да бъде в Европейския рали шампионат. Но постоянно към нас се отправят невярни обвинения. За съжаление започват да отпадат състезния от спортния календар за 2018 г – предвиденото за 21 и 22 юли планинско изкачване „Шипка-Дамасцена“ няма да се проведе поради отказ на Агенцията за пътна инфраструктура да издаде разрешение да бъде затворено трасето за състезанието. Ние, за да проведем едно състезание, трябва да имаме много разрешителни – от община, от МВР, от АПИ и много други институции. Не мога да повярвам,че една държавна институция ще пречи на нашия спорт заради лични интереси“, сподели Илиев.

Председателят на АСК Дамасцена-Алба Николай Мончев заяви пред репортерите, че е спазил всички срокове за искане на необходимото разрешение от АПИ за провеждането на планинското изкачване „Шипка-Дамасцена“. Но е получил отказ, като основна причина е посочено пропадане на пътната настилка  заради обилни дъждове. Николай Мончев заяви, че е обходил маршрута и според него пропадането на пътното платно  е  малко и състезанието е можело да се проведе. Той отхвърли обвиненията, че няма право да бъде директор или комисар на състезания в рамките на една година заради наложено наказание от БФАС. Мончев показа извадка от протоколи на УС на БФАС, според които от една страна няма изрично наложено наказание, а от друга е подал жалба в установения срок.