Спешъл Олимпикс чества 50 години от своето основаване

Спешъл Олимпикс чества 50 години от своето основаване

На 20 юли 2018 г се навършват 50 години от деня, в който Юенис Кенеди Шрайвър инициира световното движение Спешъл Олимпикс, което днес осигурява занимания и състезания на над 5 милиона атлети и партньори с интелектуални затруднения и в олимпийски спортове в над 170 страни, като им предоставя устойчиви възможности да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, другите атлети на Спешъл Олимпикс и обществеността, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ националният директор на Спешъл Олимпикс България  д-р Христо Христозов. Той допълни, че Спешъл Олимпикс стартира своята програма в България през 1994г. Днес Спешъл Олимпикс България приобщава в 21 спорта над 6000 деца и младежи с и без интелектуални затруднения и над 15000 отдадени фена от над 70 населени места в цялата страна. С цел разширяване на достъпа на хората с увреждания до спорт, по инициатива на Спешъл Олимпикс България, ключови български спортни организации, подкрепящи спорта за хора с интелектуални затруднения, измежду които Български футболен съюз, Български олимпийски комитет, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по ушу, Българска федерация по фитнес, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Български съюз за физкултура и спорт и фондация “ПроСпорт”, приеха Декларация за достъпа до спорт, по повод Международния ден на хора с увреждания – 3 декември 2005 година и в рамките на Международната година на ООН за спорт и физическо възпитание.

Вдъхновени от ратификацията на 26 януари 2012 година от Народното събрание на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, Спешъл Олимпикс България стартира през 2012 година Национална кампания «Достъп до спорт в общините» за присъединяване към Декларацията за достъп до спорт.  До момента повече от 80 български общини са се присъединили към Декларацията, с гласовете на близо 800 общински съветника, за което Спешъл Олимпикс България получи специални поздравления от президента на Спешъл Олимпикс – д-р Тим Шрайвър.

„ Кампанията „Революцията е Приобщаването“ се стреми в следващите пет години да достигне и ангажира 100 милиона души из целия свят и да набере 100 милиона щатски долара за дейността на Спешъл Олимпикс,  което ще доведе до промяна на средата и нагласите. В България нашите цели за следващите пет години са всяка българска община и всяка българска спортна федерация да се присъедини към Декларацията за достъп до спорт, да активизираме поне 30 000 фена и поне 100 спортни клуба, да наберем 100 000 щатски долара за спорт за хората с интелектуални затруднения“, уточни пред репортерите Христозов и подчерта:.

„На 20 и 21 юли 2018 г. забележителни обществени сгради, стадиони и архитектурни обекти по света ще бъдат осветени в червено в подкрепа на Приобщаването. Спешъл Олимпикс България се обръща с апел към български общини, институции и спортни организации да се присъединят към този глобален празник, като осветят забележителна сграда в червено, направят снимка и споделят посланието за приобщаване, като използват социалните си медийни канали с #LightUpForInclusion и ни пратят снимка и информация за събитието. Чрез този жест те ще се включат в глобалната проява на толерантност, уважение и празнуване на различията. Като осветят в ЧЕРВЕНО за приобщаване, ще допринесат за спешното обръщане на внимание на приобщаването на хората с интелектуални затруднения.

 

На  пресконференцията  Спешъл Олимпикс България представи новия управителен съвет на организацията – инж. Храбър Натов – председател (част от движението от 1994, баща на световния шампион по плуване от Световните игри на Спешъл Олимпикс Шанхай‘2007 – Храбър Натов), Виктор Христов (представител на атлетите на Спешъл Олимпикс), доц. д-р Никола Панайотов (преподавател в НСА „Васил Левски“, координатор зимни спортове в Спешъл Олимпикс от 2004), доц. д-р Светослав Стефанов (зам. декан на факултет „Педагогика“ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, участва в Университетската програма на Спешъл Олимпикс от 2005), Катерина Генова (генерален секретар на Българска федерация по тенис, инициатор на развитието на тениса за хора с увреждания), Люба Аргилашка (международен съдия по конен спорт, национален треньор по конен спорт на Спешъл Олимпикс от 2010), и Даниела Керкелова (спортен деятел, развива програмата на Спешъл Олимпикс в община Смолян от 2013.). Новият спортен директор е д-р Стефка Джобова (преподавател на НСА „Васил Левски“, член на УС на Спешъл Олимпикс 2008-2018). Д-р Христо Христозов продължава да изпълнява функциите на национален директор.