Нов маршрут и нови предизвикателства за Еко Рали България 2018

Нов маршрут и нови предизвикателства за Еко Рали България 2018

От 27 до 29 юли ще се проведе Еко Рали България 2018 –  IV кръг от световния шампионат за Е- Регулаторна купа на FIA за нови енергии и задвижвания, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ Валя Панталеева от АСК Интерспийд . Тя добави, че  в надпреварата, която ще стартира с официална церемония в центъра на София, право на участие имат електромобили, коли с горивни клетки и задвижвани от електричество автомобили, разполагащи с ДВГ, който не е механично свързан към колелата (рейндж екстендър).

В миналогодишното издание на Еко Рали България участие взеха 15 електромобила на водещите автомобилни производители, а победата бе за действащия световен шампион Валтер Кофлер от Италия (Tesla Model S). Кофлер е водач в класирането и след първите три кръга тази година, но основните му конкуренти са амбицирани да го победят на българска територия.

Тази година, Еко Рали България ще бъде с изцяло нов маршрут, който ще отведе участниците във Вършец, през живописните пътища на Искърското дефиле. Пътната книга и специалните етапи  са готови, а организаторите  обещават състезателите да се насладят на невероятни гледки сред природата на Балкана.

Еко ралитата не са скоростни състезания, при които се гони минимално време и максимална скорост, с произхождащите от това рискове. В случая, правилата на състезанието включват придвижване по пътна книга и провеждане на т. нар. „регулаторни тестове”, като общата идея е за икономично и екологично шофиране.

Друга голяма новост, свързана с Еко Рали България 2018, ще бъде изпитанието за майсторско шофиране на електромобил от журналисти, съпътстващо официалната церемония. Представителите на медиите могат да се регистрират за надпреварата на сайта на ралито – eco-rally.eu и да покажат способностите си зад волана.

За първи път тази година в Ралито ще участват ексклузивно и електрически велосипеди, карани от представители на самият производител – българската компания ELJOY BIKES. Също за първи път тази година, всички настоящи и бъдещи фенове ще могат да се насладят отблизо и да тестват също произведените в България електрически мотопеди на Моторета Груп.

Еко рали България 2018 ще старира официално на площад Александър I Батенберг на 27 юли, петък, в 19.00 ч. В събота участниците ще се отправят от центъра на София през Искърското дефиле до Вършец, след което ще карат в 60-километрова отсечка около града. В неделя също ще има два етапа – първият е около Върщец, а вторият – връщане от Вършец към София и финиширане около 17.00 ч, след което ще бъде официалното награждаване на призьорите.