Проф. Свилен Нейков: "С Томас Бах ще направим първата копка на втория гребен канал у нас“

Проф. Свилен Нейков: "С Томас Бах ще направим първата копка на втория гребен канал у нас“

Над 3500 участници на Световното първенство в Пловдив, дебют на българска двойка

На 13-и септември вечерта у нас пристига президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който ще е специален гост на Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив /8-16 септември/. Поканата е отправена от президента на ФИСА  /Международната федерация по гребане/ Жан-Кристоф Ролан.  Предстоящото събитие от календара на един от най-популярните и привлекателни олимпийски спортове ще събере над 3500 участници, подчерта днес в Пресклуб „България“ председателят на БФ Гребане проф. Свилен Нейков. Организацията на домакинството върви отлично, неотложна е необходимостта от 150 хил. евро за закупуване на времеизмервателните уреди. Проф. Нейков се обърна чрез медиите към ММС за тази средства, като благодари за оказаната подкрепа досега.

Проектът за изграждане на втори канал у нас вече има зелена светлина::“С Томас Бах ще направим първата копка“,  сподели Св. Нейков.  Президентът на МОК ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза на НСА, предстоят и сериозни разговори за промените в гребния спорт  след Олимпийските игри в Токио 2020. Една от реформите предвижда изравняване на дисциплините при мъжете и жените. По всяка вероятност ще отпадне леката категория.

Основна цел пред родните състезатели на предстоящото Световно първенство в града под тепетата е добро представяне и подготовка за спечелване на олимпийски квоти догодина. При мъжете ще видим дебют на двойката скул Кристиян Василев-Борис Йотов, стана ясно на пресконференцията. Дуетът е формиран преди няколко дни. Вярно е, че оставащото време до Световното първенство е кратко, но двамата  са утвърдени гребци, имат опит в дисциплината скул и могат да постигнат добър резултат,  е мнението на проф. Нейков и на личната треньорка на Борис Виктория Грънчова. За европейския шампион на скиф от 2017 г. при 23-годишните, който тази година спечели и бронз на Световното в Полша в същата възраст,  решението е правилно. Целта ми е класиране за финала“, формулира своята амбиция Борис, който си дава сметка за жестокостта на конкуренцията при мъжете и сложността на скока сред първите 6 лодки.

Досегашният партньор на Кристиян  Георги Божилов ще пропусне тази година поради проблеми от личен характер, които му попречиха да покрие контролните нормативи за участие в големи състезания, поясни шефът на родната централа по гребане и бивш министър на спорта. Божилов продължава да води подготовка, допълни Св. Нейков. Представянето при дамите от българска страна на Световното първенство е под въпрос към днешна дата. Най-добрата ни състезателка, 22-годишната Десислава Георгиева първо ще участва другата седмица на Европейското първенство за мъже и жени до 23 г. в Брест, Беларус, а след това ще се прецени нейното състояние. Деси сподели, че ще се бори за европейски медал, след като преди броени дни се пребори за бронз на Световното при 23-годишните. Ако успее, това ще я мотивира да дебютира при жените, каза скифьорката. Обнадежден за нейното бъдеще е личният треньор на Деси Андреан Ангелов: На Световното първенство до 23 г. в Пловдив миналата година Деси беше 9-а, тази година е трета. “Подготовката ни е целогодишна”, подчерта наставникът, който е само година по-голям от своята възпитаничка. За трупане на опит на Световното първенство в Пловдив ще запишат участие 2 наши лодки с млади екипажи : двойката Станимир Халаджов-Рангел Кацарски и Лазар Пенев – скиф лека категория.