С нов заслон и облекчен маршрут по стъпките на Алеко

С нов заслон и облекчен маршрут по стъпките на Алеко

Празникът на Витоша тази година ще събере най-много туристи

Тази неделя софиянци и гости на столицата ща могат да отпразнуват 123-годишнината на организараното туристическо движение у нас. Любителите на природата и пленените от емоцията да търсят красотата чрез физическата активност ще тръгнат по стъпките на Алеко Константинов, който на 27 август  1895 г. повежда към Черни връх на Витоша 300 човека, различни по възраст, пол и социална принадлежност.

Програмата за честване на зараждането на масовия туризъм у  нас е така съставена, че всеки да може да се включи, сподели днес в Пресклуб „България“ Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – европейска столица на спорта“, под чиято егида тази година са различните прояви. В 9 ч сутринта на 26-ти август от НДК ще стартира планинският маратон с дължина на маршрута 18 км и денивелация 1700 м. До момента са подадени близо 300 заявки за участие, съобщи организаторът на традиционното състезание по планинско бягане  Петър Панков.Той се похвали, че всяка година расте броят на участниците.Това отбеляза и Бойко Златанов – 12 пъти участник в маратона и 2 пъти победител. Конкуренцията расте и става все по-трудно, каза бегачът. Рекордът е на Шабан Мустафа от 2015 г. – 1 ч  36 мин. 43 сек.

За първи път тази година има облекчен 4-километров алтернативен маршрут от „Морените“ до Черни връх, обяви А. Илиев. За целта желаещите трябва в 9 ч. сутринта да бъдат на паркинга пред националния стадион „В. Левски“, откъдето ще потеглят автобуси до хотел „Морените“. Освен това, Българският туристически съюз /БТС/ и „София – европейска столица на спорта“  са планирали още три похода в неделния ден. Преди обед: има два туристически похода /единият от х. „Алеко“ до Черни връх, другия, по-дългия с начало 7.00 ч, от Златните мостове до Ч. връх през хижа „Кумата“/. От 10.00 ч. започва и колопоход от х. „Алеко“ до Ч. вр. В 11.45 ч. всички ще поднесат цветя пред барелефа на А. Константинов на Черни връх. Председателят на БТС ще поздрави всички участници в празника точно на обяд.

На пътеката от  Златните мостове до Черни връх за първи път от десетилетия насам туристите ще имат заслон. Той е  с размери 4х4,4 м и може да побере до 16 човека, поясни на пресконференцията арх. Андреа Момерин. Всъщност става дума за възстановен обект, който е съществувал до 1950 г. , само че при изграждането на заслон 2050 са използавни модерни екологични материали. Откриването на заслона е предвидено за 14.30 ч. А час по-рано ще се тегли томболата между участниците в националното движение „Покорител на 10-те планински първенци“. Радостно е, че покорителите на най-високите върхове се увеличават – последно бяха 170, похвали се Мирослав Дачев от БТС. За веселото настроение  на стотиците туристи ще се погрижат хор „Млад планинар“ от Петрич, рок група „Ако..  искаш“ и хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”.