Шампионка на САЩ по гимнастика ще играе за България

Шампионка на САЩ по гимнастика ще играе за България

Изпращаме 3-ма състезатели на Световното първество в Доха

Лени Медсън, шампионка на САЩ по гимнастика, иска да се състезава за България. Момичето ще пристигне у нас на 10 октомври, седмицата преди Световното първенство в Доха, Катар. Майката на 17-годишната девойка е българка. Тя е потърсила контакт с председателя на родната федерация Красимир Дунев. Той съобщи днес топновината в Пресклуб „България“. Момичето е талантливо, е оценката на Дунев, споделена и от старши треньора на мъжете Милко Танкушев, след като заедно с наставничката на жените Нели Танкушева са изгледали видеозаписи с изпълнения на Лени.

На Световното първенство ще разчитаме на една състезателка при жените, но коя ще е тя ще се определи след серия от контролни тестове. В момента на подготовка са Памела Георгиева, Грета Банишка, Десислава Тодорова и Йоана Янкова, която тренира в Англия.

При мъжете ще имаме двама участници, които също ще станат ясни непосредствено преди заминаването в средата на октомври. В базата на стадион „Раковски“ тренират Димитър Димитров, Христос и Исус Маринови, Дейвид Хъдълстоун, Димитър Бърдарски и Светослав Ангелов. Към тях на 10 октомври ще се присъедини и Йордан Александров, който живее и се готви в САЩ. Дейвид няма да се възстанови от контузията с разскъсания мускул, който го лиши от участие на европейското първенство в Глазгоу, Шотландия, в началото на август, стана ясно на пресконференцията. Големи надежди се възлагат на Димитър Димитров, който записва много силен сезон – сребърен медал на прескок на Световна купа и 7-мо място в същата дисциплина на Европейското първенство. Това е голям успех, след  Йордан Йовчев досега нямахме финалист на голямо първенство, подчерта Кр. Дунев. Въпреки това Митко беше ощетен от съдиите и на прескок и в съчетанието на земя, категорични са шефът на гимнастиката и националният треньор. За Световното Димитров ще заложи на нов прескок, с по-висока първоначална оценка. Промени ще има и в композицията на земя. Състезателят сподели, че изцяло се е отдал на усъвършенстване на изпълненията в отделните дисциплини, без да мисли за несправедливото оценяване на Европейското първенство. За Световното всички играят многобой, конкуренцията е жестока, още повече, че това е първа олимпийска квалификация за Токио2020. Здраво работи върху всички уреди и Христос Маринов, въпреки че силата му е на халките. Той сподели, че е доволен от постигнатото този сезон – 5-о и 6-о място в коронната си дисциплина на турнирите от Световната купа в Турция и Хърватска.

Пълноценно при младежите тренира и Мартин Мишев, който преживя тежка криза на Европейското първенство. Тя можеше да му коства живота, поясни Красимир Дунев. Гимнастикът отслабва няколко килограма за броени дни и губи физически сили. Неговата немощ плаши, видът му е на болен човек. Благодарение на бързата лекарска намеса в Глазгоу, се установява диабет с опасност да изпадне в кома – кръвната захар е 4 пъти над максимално допустимата граница. Мартин сега е добре, на инсулин е, жизнеспособен е и редовно тренира.

Целогодишната постоянна подготовка на гимнастиците води до добри резултати, изтъкна Кр. Дунев. Тя е осигурена изцяло със средства от ММС, за което шефът на родната гимнастика изрази специална благодарност чрез медиите.