115 състезатели ще участват в Европейския шампионат по мотокрос в Самоков

115 състезатели ще участват в Европейския шампионат по мотокрос в Самоков

Тази събота и неделя на мотополигон Ридо в град Самоков ще се проведе шестия кръг от Европейския шампионат и паралелно с него четвъртия кръг на Републиканския шампионат по мотокрос, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Организационния комитет „Гран при България“ Румен Петков. Състезанието се провежда за четвърта поредна година в памет на Георги Янакиев, човекът който за първи път доведе Световния шампионат по мотокрос в България в края на седемдесетте години на миналия век и даде началото на една дълга и успешна традиция на домакинства на този най-голям мотоциклетен форум в страната ни.

Самият мотополигон “Ридо”, разположен в непосредствена близост до град Самоков, привлича много почитатели на мотокроса като участници и публика, като заслуга за това имат не само  географското разположение на съоръжението, намиращо се в полите на Рила и в близост до комплекс “Боровец”, а и самата атрактивност на състезателното трасе, което през последните години е постоянно модернизирано и подържано от местния клуб – Ридо Самоков и Община Самоков.

В предстоящото състезание очакваме да видим 115 състезатели във всички класове на шампионатите (МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ), като нациите, които ще бъдат представени, са Македония, Гърция, Кипър, Турция, Румъния, Молдова, Сърбия, Босна и Херцеговина и  България.

При най-малките състезатели от клас МХ65, румънецът Золта Ордог (Хускварна) все повече се приближава до шампионската титла за сезона, като до момента той е натрупал аванс от 60 точки пред останалите състезатели. В Самоков обаче Ордог ще се изправи срещу силна българска конкуренция в лицето на Мирослав Димитров (КТМ), Живко Иванов (КТМ), Енис Байрамов (КТМ) и още много млади състезатели, които в последните два месеца са тренирали  за състезанието в Самоков. Разбира се клас МХ65 е напълно непредвидим, така че кой ще грабне трофея при най-малките на Ридо, ще разберем в неделя.

Батковците от клас МХ85 в момента са предвождани от гръцкият състезател Мариос Канакис (КТМ), но и тук българската конкуренция на Ридо ще бъде на ниво. Трети в класирането на BMU шампионата е Християн Георгиев (КТМ), който изостава с девет точки от второто място на Мариус Поповици (Румъния, КТМ), но на Ридо ще видим още Виктор Бориславов (КТМ), Радостин Михайлов (Suzuki), Живко Богданов (КТМ) и други пилоти от тази кубатура, които със сигурност ще търсят своето място в топ три на състезанието.

Стигаме и до класовете, които вече не се притесняват толкова от първия учебен ден, а именно МХ2, МХ1 и МХ. В клас МХ2, след блестящото си представяне през август в Севлиево по време на Европейския шампионат ЕМХ250, Майкъл Иванов (КТМ) е готов да продължи своята победна серия от десет спечелени манша (5 състезания) и на Ридо. Вторият в класирането – Николай Малинов (КТМ), ще пропусне Самоков, защото е в Холандия за финалното участие през сезона в Европейският шампионат ЕМХ125, но това отваря сериозна врата пред най-силните му конкуренти до сега в шампионата – Алекс Димитров (КТМ) и Станислав Цеклеов (КТМ), които наред с атрактивното си каране ще се борят до карирания флаг за по-добро класиране и съответно повече точки.

В най-голямата кубатура – 450сс – МХ1, лидер е отново румънец – Адриан Радуца (Yamaha), който от началото на годината се движи само с една загуба от състезанието в Босна и Херцеговина. Тони Цветков (Yamaha) бе състезателят, който тогава успя да свали от първото място Радуца и малко или много да даде ясен знак, че има сериозното намерение да повтори победата си поне още един път до края на сезона. В Самоков обаче традиционно ще дойдат и двамата бързи пилоти от съседна Македония – Христиан Илиоски (Honda) и Гоце Томовски (Honda), които имат навика да се намесват в призовата тройка при своите участия. Като добавим и още няколко български силни състезатели като Ивелин Манев (Kawasaki), Калоян Илиев (КТМ) и Стефан Нейчев (Yamaha), гарантирано ни предстоят интересни стартове в клас МХ1.

В клас МХ, Мартин Тодоров (Yamaha) от началото на годината подхранва своята мотокрос страст с висококалорични точки, като в седемте официални състезания, в които е участвал -14 манша- винаги е печелил първото място. Апетит за победата в Самоков обаче имат още голям брой състезатели, между които изпъкват имената на Григор Царев (КТМ), Янко Зоков (Kawasaki) и Атанас Петров (КТМ), Кадир Масар (Suzuki), Юлиян Райчев (Kawasaki) и други. Самоков и Ридо привличат състезателите от клас МХ, като през последните години винаги се стига до отпадане на някой от пилотите след квалификацията. Дали Мартин ще победи или някой друг ще грабне първото място в мемориала Георги Янакиев, ще разберем в неделния ден.

Програмата на състезанието, както винаги, ще започне в събота със свободни тренировки и квалификации, плюс един манш за клас МХ в късния следобед, а в неделя след официалното откриване, което е в 10:30 ч., предстоят и останалите състезателни маншове.