Мартин Чой и Ангел Караньотов в поредна битка на пистата в Плевен

Мартин Чой и Ангел Караньотов в поредна битка на пистата в Плевен

Броени дни остават до началото на есенния период в пистовия мотоциклетизъм в България, който ще се завърне в летищен комплекс “Долна Митрополия” – град Плевен. Състезанията, които предстоят, са от шестия кръг на Републиканския шампионат по мотоциклетизъм на писта и финалния кръг на FIM Europe Европейския шампионат по СуперМото, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов. Въпреки, че пистовите стартове ще се точкуват само на национално ниво, заявки за участие са подали още пилоти от Румъния, Турция и Македония.  В дисциплината СуперМото европейските шампиони ще бъдат определени между състезателите  от Турция, Румъния, Чехия, Русия, Естония и България. Интересът към състезанието от страна на българските участници е значителен, като общо 18 спортни клуба ще изпратят свои пилоти за неделните стартове. Състезанието в съботния ден съвпада с Деня на независимостта на България, като почитателите на мотоциклетните спортове могат да разчитат на един отличен празничен уикенд в Плевен.

Писта

В клас SP125 македонецът Християн Бузалковски (Aprilia, 115 т.) размени по една победа и едно второ място с Жулиета Ленкова (Aprilia, 110 т.) в Серес през месец юли, като разликата от пет точки се запази и за състезанието в Плевен. В началото на юни, по време на третия кръг от шампионата, който също се проведе в Плевен, македонецът победи Ленкова, така че в момента плевенчанката е силно мотивирана да стопи разликата между двамата и да оглави класирането. Още един плевенчанин – Пламен Христов (Aprilia, 74 т.) е в челната тройка, но Христов няма право на грешка, ако иска да запази бронзовата си позиция към момента.

Formula600 се очертава като един от най-масовите класове този уикенд, като  лидерът в класирането – Васил Кючуков (Suzuki, 75 т.) ще трябва да се изправи пред нелеката конкуренция, която се очертава в тази кубатура. С три участия от началото на сезона, Кючуков има завоювани три  победи и има съвсем реална възможност с едно прецизно и тактическо каране да се утвърди като най-бързият пилот в тази група. Янислав Димитров (Yamaha, 68 т.) започна  неубедително, но с напредването на сезона придоби увереност, която реализира в два подиума през юли и второто му място във временното класиране не е случайно. След оттеглянето на Красимир Михайлов от активно преследване на мотоциклетни титли, Валентин Тодоров (Honda, 37 т.) е с реални шансове да намери своето място в топ три тази седмица.

При професионалистите от клас SuperSport, Александър Георгиев (Honda, 73 т.) има една единствена задача и тя е да победи основния претендент за титлата – Йонел Паскота (Yamaha, 104 т.). Георгиев имаше сериозни технически проблеми в Серес през юли, в резултат на което загуби ценни точки в шампионата. Милен Георгиев (Yamaha, 53 т.) последва примера на Александър и също “бракува” мотоциклета си в неделните стартове, но въпреки, че засега не успява да се утвърди на стълбичката за награждаване на републиканския шампионат, показва завидна скорост и умения. В Плевен ще видим и Пламен Петров (Yamaha, 46 т.), който направи кратка лятна пауза и вече е готов отново да се върне на челните позиции.

В класа на неподправеното напрежение – Formula1000, Бойко Божинов (BMW, 120 т.) е първият шампион два старта преди края на шампионата за сезон 2018, което е голям успех за него след години наред борба в по малкия клас SuperSport. Божинов обаче ще се изправи срещу завръщащите се към активна състезателна дейност Пламен Бонев (BMW), Михаил Атанасов (Suzuki) и плевенския феномен Цветомир Костадинов (Suzuki), а Димитър Калпаков (Suzuki) и Слободан Ивчески (Honda) със сигурност ще се опитат в рамките на разумното поне да победят в този кръг шампиона.

Стигаме и до най-сериозния клас в шампионата – SuperBike, където само девет точки делят двамата най-добри пилоти – Ангел Караньотов (Ducati, 110 т.) и Мартин Чой (BMW, 101 т.). И за двамата оставащите две състезания в Плевен са от първостепенна важност, като все още е твърде рано да говорим или прогнозираме евентуалният шампион за сезона. На този етап, можем само да кажем, че ни предстоят интересни и оспорвани битки в “кралския клас” и математиката не е от такова значение за почитателите на мотоциклетния спорт които разбират и се радват на качествената битка на две колела. И Караньотов и Чой ще гонят победата до последния метър и само времето ще покаже кой от двамата ще се качи на най-високото място на стълбичката за награждаване. На пресконференцията в Пресклуб „България“ Караньотов заяви, че е паднал по време на тренировка и не се чувства добре, но ще участва в Плевен и ще се бори докрай за първото място.

СуперМото

SM Junior (65сс/85сс)

При най-малките състезатели, които ще видим тази седмица в Плевен, положението в точките е крайно сложно и като лидер в класирането за момента виждаме Ян Улман (Kawasaki, Чехия, 130 т.), който е твърдо решен да стане новият европейски шампион за сезон 2018. Сложността в точките идва след него и там положението е изключително оспорвано: Аксел Пертелпоег (КТМ, Естония, 98 т.), Иван Мосин (ТМ, Русия, 95 т.), Виктор Нейчев (КТМ, 91 т.) и Кристиян Иванов (КТМ, 85 т.) имат шансове за титлата в случай, че чехът допусне грешка, ако ли не, те ще трябва да разпределят сребърното и бронзовото отличие за сезона.

S3/OPEN

В групата S3 (250cc) и ОПЕН (450сс), ни предстоят традиционните битки между Янко Ташев (ТМ, 181 т.) Влад Неага (ТМ, Румъния, 159 т.) и Александър Георгиев (КТМ, 144 т.) при голямата кубатура. Но в последните състезания една сериозна група от нови СуперМото състезатели се намесват в битката за челните позиции и това са Георги Владимиров (Honda), Веселин Иванов (Suzuki) и Янко Николов (Honda).

При двеста и петдесет кубиковите машини европейската титла ще бъде решена тази седмица и в момента е нулева разликата между лидера в класирането – Майкъл Иванов (91 т.) и Мучахит Зенгин (Турция, 91 т.). Алекс Димитров (КТМ) е с един пропуснат кръг от шампионата, но има реални шансове да намери своето място на подиума в Плевен и да се утвърди в топ пет за края на сезона.

Скутери

Програмата за тази седмица включва и четвъртия кръг от националния шампионат в клас скутери, където Пламен Христов (Aprilia, 48 т.) е лидер в класирането, а на втората позиция за момента се намира румънецът Лауренцио Чуреску (Piaggio, 45 т.). Само три точки след него е Иво Михайлов (Piaggio, 42 т.), който  през юни имаше сериозни технически проблеми и не успя да спечели достатъчно точки. Стартът на клас Скутери винаги е интересно преживяване с непредвидим край, така че кой ще стане победител, ще разберем в неделния ден.

В събота ще има свободни тренировки и тренировки за време, а в неделя от 10:30 часа на пистата в Долна Митрополия ще започнат стартовете за Grand prix Bulgaria 2018.