Йоана Илиева, №1 в световната ранглиста на сабя:“Повече от всичко искам да спечеля олимпийски медал“

Йоана Илиева, №1 в световната ранглиста на сабя:“Повече от всичко искам да спечеля олимпийски медал“

Европейската вицешампионка и 5-а на Световното първенство на сабя Йоана Илиева тренира усилено до последния ден преди да поеме към аржентинската столица Буенос Айрес на 2-ри октомври, където иска да сбъдне най-голямата си мечта. „Повече от всичко искам да спечеля олимпийски медал“, заяви днес в Пресклуб „България“ водачката в световната ранглиста при 17-годишните. Ако тя успее, Федерацията по фехтовка ще й направи специална витрина, каквато има легендата Васил Етрополски, обеща Запрян Ванчев – директор на Академията „Етрополски“ и член на ръководството на централата.

Времето за подготовка е твърде малко, тъй като състезателният сезон свършва през септември, така че Младежките олимпийски игри са много рано, но треньорът Ивайло Воденов прави всичко възможно възпитаничката му бързо да си възстанови формата, стана ясно от думите на специалиста.  Освен успехите в своята възрастова група, Йоана Илиева предизвика фурор на Световото първенство при жените в Китай т. г., като зае 27-мо място, подчерта Воденов. Той е убеден, че момичето има шанс да завоюва олимпийски медал, защото е доказвала неведнъж, че може да победи всяка съперничка.

Сред 23-те други претендентки в Буенос Айрес, Йоана не вижда непреодолима сила. „Познавам всички участнички, побеждавала съм всички от тях, губила съм от някои. Всичко може да се случи“, сподели талантливата българка. Тя, за разлика от много млади състезатели, умее да контролира емоциите си в моменти на голямо напрежение, което е важно предимство при острата конкуренция. „ На Европейското първенство отначало бях срината, после се съвзех и на полуфинала бих най-силната в света /б.а. Лиза Пущай от Унгария/“, спомни си Йоана. „Изпитвам напрежение, но на състезание изключвам“, обясни тя своята психологическа устойчивост. През пролетта следващата година Йоана Илиева и другите момичета в националния отбор ще започнат да трупат актив за класиране на Олимпийските игри в Токио 2020.