Веселин Живков: „Тръгвам за Буенос Айрес със самочувствие и амбиции за добро представяне“

Веселин Живков: „Тръгвам за Буенос Айрес със самочувствие  и амбиции за добро представяне“

Дни преди да заминат за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес,  най-перспективният ни млад спринтьор Веселин Живков и неговият треньор Христо Стоянов гостуваха в рубриката на Пресклуб „България“ – „Младите олимпийски надежди на България“.  Веселин разказа за спортните си успехи през тази година и за това как съчетава тренировките с уроците в горните класове, тъй като  учи и е отличник в елитната Национална природо-математическа гимназия. Веселин Живков  започна годината с национален рекорд на 60 м в зала, продължи с върхово постижение на 200 м на открито и се класира на 5-о място на 200 м на европейския шампионат.

„За мен бе мечта да участвам в Младежките олимпийски игри. Тази година резутатите ми са добри и се надявам, че ако успея да ги подобря, ще бъда сред призьорите“.

Христо Стоянов поясни, че състезанията при атлетите ще бъдат по нов регламент. Ще се събират времената от полуфиналите и финала и по сбора от двете времена ще се определя класирането.

„При този регламент голяма роля ще играе късмета – някои могат да бягат при добър  попътен вятър, други –не. Но важното е, че Веселин ще може да премери сили с най-добрите млади атлети в света. Тази младежка олимпиада е трамплин към големите Олимпийски игри, тъй като в Буенос Айрес ще се събере поколението, което през следващите десет години ще излъчва бъдещите щампиони.“

На 2 октомври заедно с Веселин Живков за Буенос Айрес заминават Валентин Андреев, световната шампионка за девойки на троен скок Александра Начева и националната рекордьорка на гюле Яна Копчева.