Плувците тръгват за Младежките олимпийски игри с надежди за медал

Плувците тръгват за Младежките олимпийски игри с надежди за медал

България ще участва с  четирима състезатели в Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес – Йордан Янчев (200, 400 и 800 метра  свободен стил), Тихомир Тодоров (50, 100 и 200 метра бътерфлай), Диана Петкова (50 и 100 метра свободен стил, 50 метра бруст) и Василики Кадоглу (800 метра свободен стил)

Генералният  секретар на БФ плувни спортове Димитър Бобев каза на пресконференция в Пресклуб „България“, че и други плувци са показали отлични резултати, но страната ни е имала право да участва само с двама младежи и две девойки.

„Постарахме се да осигурим максимално добри условия за подготовката на нашите състезатели. Тихомир Тодоров показва много добри резултати на 50 и 100 м бътерфлай, а Йордан Янчев е с отлични постижения  на 200, 400 и 800 м св. стил. Той се класира на 9-то място на 400 м на европейското първенство и според мен има шанс да спечели медал в Буенос Айрес.“

Йордан Янчев каза, че плува в свободния стил от 50 до 1500 м, но любимата му дисциплина е 400 м. И е убеден, че ще се представи отлично в Буенос Айрес.

Треньорът на Диана Петкова  Ботко Трендафилов  сподели пред репортерите, че на 50 м  св. стил тя е имала някои паразитни движения, но вече всичко е изчистено. „Тя се класира на 6-то място на европейското първенство, можеше да вземе и медал. Постиженията й са много добри – изравни рекорда на Нина Рангелова, така че очаквам да се представи отлично“, бе категоричен Трендафилов.

Диана Петкова заяви, че на 50 м няма време за размисъл и тактика – трябва да се плува  с максимална концентрация. „Важното е да съм спокойна. Надявам се да подобря личните си времена, а ако го направя, и класирането ми ще бъде добро“.

Василики Кадоглу каза, че тя е най-младата състезателка, така че не тръгва за Буенос Айрес с големи очаквания. „За мен най-важното е да подобря личните си резултати. Ще натрупам опит, който ще ми бъде полезен за състезанията през следващия сезон“.