Благоевград ще бъде домакин на Гран При по мотокрос след 19-годишна пауза

Благоевград ще бъде домакин на Гран При по мотокрос след 19-годишна пауза

В Троян миналата седмица приключи финалният кръг на BMU Европейския шампионат по мотокрос за сезон 2018 с точната равносметка от спечелени 4 златни, 6 сребърни, 6 бронзови отличия и шампионска отборна титла за България. Сега българските състезатели ще могат да се съсредоточат в българските мотокрос състезания, които предстоят в календара, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Организационния комитет „Гран при България“ Румен Петков..

След  19-годишна пауза Благоевград отново се връща на мотокрос картата на България с предстоящото домакинство на шестия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос, който предстои този уикенд. Организаторите на състезанието от Община Благоевград и местния клуб ЕърМакс Рейсинг са избрали добре познато място на мотокросистите от близкото минало, на което да разположат новото състезателно трасе – региона на село Зелен дол, намиращо се на 5 километра от Благоевград. През 2017 година на мотополигон “Зелен дол” се е състояло едно неофициално състезание, но през 2018 г. инфраструктурата на мотополигона е развита, а същинското състезателно трасе е удължено и разширено.

В Благоевград предстои да видим едно много интересно състезание в клас МХ65 на шампионата, където след Троян  Енис Байрамов (Дамасцена Алба АСК, КТМ) е с равен брой точки в класирането с Живко Иванов (Панчо Рейсинг Тийм, КТМ), като двамата имат по 184 спечелени точки до момента. Трети в класирането е румънецът Золтан Ордог (Husqvarna), който спечели шампионската титла в класа през 2017 г., но засега изостава с 41 точки от Байрамов и Иванов. Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ, 118т.) показа отлично каране в Троян, но поради травма в началото на сезона изгуби ценни точки през априлските и майските състезания. Aко иска да се върне в челото на таблицата, където  се намират Радослав Русев (Мото Екстрийм Русе, КТМ, 130 т.) и Мартин Ангелов (Мото Спорт Сливен, КТМ, 129 т.) съответно на четвърто и пето място, има да наваксва сериозно.

В клас МХ85, въпреки контузията си Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ, 193 т.), успя на балканското трасе в Троян да запази лидерската си позиция в шампионата, но разликата между него и другия претендент за титлата – Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна, КТМ, 187 т.) се стопи до 6 точки в последните две състезания от шампионата. Бориславов е в отлична форма и има реалните шансове за победа на Зелен дол, но все пак всичко е в ръцете на двамата състезатели и техните отбори. Трети в класирането за шампионата е домакинът на финалния кръг на шампионата в Айтос – Живко Богданов (МХ Мото, КТМ, 161 т.), който определено ще търси класиране в топ три на състезанието. След  Мариус Поповици (Рум,КТМ, 142 т.), който заема четвъртото място, се намира още един пилот от Айтос – Радостиин Михайлов (Несебър Мото, Suzuki, 138 т.), който поради технически проблем не успя да спечели достатъчно точки в Троян, но все пак завърши на петото място в първия манш и запази шансове за преследване на топ три класиране в шампионата.

При младежите от клас МХ2Junior, Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 250 т.) е абсолютен лидер в класирането с аванс от 40 точки пред Алекс Димитров (Мото Спорт Варна, КТМ, 210 т.), а трети е Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг тийм, КТМ, 180 т.). В групата на мъжете от клас МХ2, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 250 т.) е безгрешен от началото на шампионата, като на местна почва в Троян отново доказа, че е най-бързият пилот в момента в България, спечелвайки всичките четири манша за класовете МХ2 и МХ1, в които участва по време на изминалото състезание. При мъжете Халми заема втората позиция с 220 т. а трети е Алекс Димитров със 190 т. Топ пет на клас МХ2 се допълва от Цеклеов (162 т.) и Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Yamaha, 110 т.)

В групата на 450-кубиковите машини МХ1, Адриан Радуца (Yamaha, 225 т.) ще се опита и тази година да завоюва трета поредна титла в този клас, но надеждата трофеят да остане в България лежи на раменете на Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Yamaha, 221 т.) като разликата от само 4 точки е пренебрежителна, а Цветков показва добро темпо и подготовка в последните няколко състезания. Той има реални шансове за победа, но мотополигона в Зелен дол е нов за всички състезатели и първата обиколка в обновения му вид ще бъде направена едва в събота, което на практика означава, че всички ще стартират “на чисто”, без някой да може да се възползва от предхождащи тренировки и натрупан опит. В МХ1 в първата петица са Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, Kawasaki, 181 т.), Калоян Илиев (МСК Севлиево, Honda, 162 т.) и  Стефан Нейчев (ЕърМакс Рейсинг, Yamaha, 157 т.).

След като спечели шампионската титла в Троян за BMU Европейския шампионат по мотокрос на клас МХ и донесе сериозни точки за отборната победа на ЕърМакс Рейсинг, Мартин Тодоров (Yamaha, 250 т.) този път ще трябва да поработи на няколко “стана” в Зелен дол като състезател, треньор и организатор, което обаче едва ли ще го разконцентрира в търсене на трета национална титла от клас МХ (2013, 2015). Григор Царев (Джей Ар Си, КТМ, 210 т.) и Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki) бяха близко до Тодоров в Троян и чакат негова грешка, а третият в класирането на шампионата – Кадир Масар (Велман Моторспорт, Suzuki, 171 т.) загуби ценни точки в Троян, защото очакваше сухо и прашно трасе, и явно образувалата се кал не му се понрави и доведе до слабия резултат.

Tренировките в събота започват в 12:30 ч., първият състезателен манш на клас МХ е с начален час 16:30 ч., официалното откриване на състезанието е в неделя в 10:30 ч., след което са състезанията в останалите дисциплини.