Легендата Петър Киров отпразнува 50 години от първата си олимпийска титла

Легендата Петър Киров отпразнува 50 години от първата си олимпийска титла

Легендата на класическата борба, двукратният олимпийски, 3 пъти световен и 4 пъти европейски шампион Петър Киров днес отпразнува половин век от първата си титла на Олимпийските игри в Мексико. В препълнената зала на Пресклуб „България“ се събраха олимпийските шампиони Боян Радев и Георги Мърков, академичното ръководство на Националната спортна академия, президентът на Европейската федерация по борба Цено Ценов, председателят на родната федерация Христо Маринов, някогашният председател на БСФС Христо Меранзов, бивши състезатели, треньори, деятели, журналисти. Проф. Киров, преподавател в НСА и лектор в Олимпийската академия, бе посрещнат със златния олимпийски медал на гърдите под звуците на националния химн, след което бе бурно аплодиран от присъстващите.

„Поклон пред проф. Киров“, обърна се към героя от тепиха проф. Татяна Янчева – заместник-ректор на НСА. От такива като Петър Киров България има нужда, за да увличат младите хора не към ВИП Брадър, а към постигане на истински успехи със своя труд, подчерта тя.

Петър Киров остава в историята на световната борба с няколко уникални постижения. За 5 години изминава пътя от проходилката в борбата до олимпийския връх, при това влиза в залата за първи път чак на 21-годишна възраст. Носител е на първия златен пояс „Никола Петров“, от 11 участия на престижния международен турнир има 11 победи.  Такъв рекорд никой друг не е постигал и до днес.  Ямболският възитаник на борбата е единствения българин с плочи на славата на три различни стадиона – на олимпийския стадион в Мексико, на олимпийския стадион в Мюнхен, на Националния стадион „В. Левски“. На Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. българинът Петър Киров записва нов рекорд – 7 мача със 7 победи без нито една загубена точка.  В 13-годишната си кариера на тепиха /от 1963 г. до 1976 г./  е спечелил цели 52 златни медала. А загубите на тепиха са само 3, като едната е служебна в резултат на закъснение за републикански турнир поради транспортни проблеми.

Двукратният олимпийски първенец Боян Радев /Токио , 1964 г и Мексико 1968г/ поздрави сърдечно съотборника си класик Петър Киров. Той  пък от своя страна призна ненадминатия триумф на Боян Радев на олимпийския финал в Мексико – победа с туш.

Олимпииският шампион от Мюнхен Георги Мърков си спомни, че се е учил на тепиха от Петър Киров. А когато Киров го награждават с черна волга за олимпийското злато в Мексико, Мърков с умиление се връща към онези моменти, когато проятелят му го возил с луксозния в онова време автомобил.

„Независимо от славата си, Петър Киров остана земен човек. Никога не промени дейността си, остана изцяло свързан с борбата за цял живот“, сподели президентът на Европейската федерация по борба Цено Ценов.

Директорката на музея на спорта Катя Иванова поздрави проф. Киров и подчерта, че знаменитата му спортна кариера заслужава той самият /не някой друг автор/  да напише автобиографична книга. Това ще е ценно завещание за поколенията.