Петобойците Явор Пешлеевски и Тодор Михалев на върха за септември

Петобойците Явор Пешлеевски и Тодор Михалев на върха за септември

Още през 2019 г. искаме олимпийска квота за Токио, заявиха бронзовите медалисти от световното първенство за мъже

След историческия бронзов медал в щафетата на Световното първенство по модерен петобой за мъже в Мексико миналия месец, днес Явор Пешлеевски и Тодор Михалев взеха и злато. В анкетата на Пресклуб „България“ сред спортните редакции, двамата оглавиха  класацията за септември със 7 гласа и получиха традиционните златни значки. Спортистите на месеца бяха зарадвани и с ваучери за луксозен уикенд от Пампорово АД. На второ място в подреждането с 5 гласа е европейската шампионка на скиф до 23 г. Десислава Георгиева, следвана с 4 гласа от гимнастичката Боряна Калейн /четвърта на обръч на Световното първенство в София/. Еврошампионът за мъже по супермото и мотокрос Майкъл Иванов е с 3 гласа, грацията Катрин Тасева, 6-а в многобоя на Световното първенство е с 2 гласа.

Президентът на МОК Томас Бах, който бе у нас преди месец, лично ме поздрави за медала на Явор и Тодор, припомни председателят на родната федерация Андрей Кузманов. Той е изненадан, че двамата петобойци все още не са поздравени от министър Кралев с почететни плакети, които се връчват на спортисти с големи постижения. Лицата на двамата медалисти греят с усмивка от два билдборда, поставени срещу сградата на Министерството на младежта и спорта. Това е начин да се популяризира големият успех на тези момчета и хората да ги разпознават, вместо да се рекламират дадени стоки, е позицията на изпълнителния директор на БФ Модерен петобой Камелия Александрова.

Искаме още през 2019 г. олимпийска квота за Токио, заявиха след награждаването Явор и Тодор. Двамата споделиха, че са в много добро физическо състояние и тренират редовно. Максимално участие на международни състезания догодина е основната цел пред талантливите петобойци, тъй като през 2019 г. започва натрупването на точки за ранглистата, която ще определи кои ще се състезават на Олимпийските игри през 2020. Максималният брой квоти от държава е две.

Догодина страната ни е домакин на 2 големи събития на олимпийския спорт – през април месец за втора поредна година София ще посрещне участниците в Световната купа по модерен петобой, през юли ще се състои Световното първенство за 17 г. и 18 г. След Унгария България е на път да стане втората страна в света, в която се организира Световна купа ежегодно, подчерта Кузманов. Това е изключително признание за нас и голяма заслуга има Столична община, без чиято помощ нямаше да проведем Световната купа тази година, благодари шефът на петобоя. Той изрази признателност лично към столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова. Отлична е оценката на Международната федерация по модерен петобой за домакинството на България и затова ни е гласувано отново доверие. Тенденцията е това да стане традиция за нашата страна. Освен че модерният петобой има олимпийска история от раждането на Игрите, за престижа на този спорт говори и съпричастността на известни личности към него – принц Алберт е почетен председател на Международната федерация, Хуан Антонио Самаранч-младши е заместник-председател.