Оспорвани битки ще определят шампионите по СуперМото и на писта в Плевен

Оспорвани битки ще определят шампионите по СуперМото и на писта в Плевен

Тази събота и неделя на пистата в Долна Митрополия ще се проведат финалите на европейското първенство по СуперМото и на републиканския шампионат на писта, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ президентът на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов. Ще участват над 100 сътезатели от 6 страни, като битката за първите места във всички класове ще бъде много оспорвана.

Писта

В клас SP125 Християн Бузалковски /Мак/ е лидер в класирането с 10 точки пред  Жулиета Ленкова, така че битката за титлата ще бъде много оспорвана. Трети е Пламен Христов, който няма шанс за първото място, но може да помогне на Ленкова, ако завърши пред Бузаловски.

Formula600 този път се очертава изключително интересен клас, където отпред на колоната се очаква да се разрази сериозна борба между Васил Кичуков (Зедмото, Suzuki, 91 т.), съотборника му Валентин Тодоров (Honda, 57 т.) и Янислав Димитров (Мотомания.бг-Бургас, 72 т.). През септември Кичуков и Димитров имаха лек контакт на предпоследния завой и това остави бургазлията назад в генералното класиране за кръга, но въпреки това той запази второто си място във временното класиране, което може би бе важното в случая. Кичуков пък от своя страна има пропуснати два старта от общо шестте за сезона, като до момента е натрупал 3 победи и едно трето място, така че трябва да бъде изключително внимателен в този финален кръг на шампионата, ако иска да си тръгне в неделния ден със златото за годината. Валентин Тодоров от своя страна ще влезе в тройката за годината, дори има шансове и за второто място, но на този етап да оставим математиката за времеизмерването и самите състезатели.

След едно неубедително начало на сезона през април в Серес за клас SuperSport, Йонел Паскота (Yamaha, 129 т.) успя да влезе във форма и от юни насам (изминали са 4 кръга) спечели четири победи, като това му осигури и трета поредна шампионска титла от републиканския шампионат на България. Вторият в класирането, Александър Георгиев (МСК Плевен, Honda, 86 т.) от началото на сезона е отбелязал една победа и две втори места, като имаше реални шансове да детронира Паскота в края на сезона, но две падания на Серес през юли и неубедителното четвърто място през септември в Плевен го извадиха от играта, въпреки добрата му нагласа и скорост. Говорейки за скорост, неминуемо стигаме и до третия в класирането – Милен Георгиев (АИТ Рейсинг Тийм, Yamaha, 69 т.), който показа през сезона отлични умения и съответно даде много добри времена на обиколки и в Плевен и в Серес през годината. За Милен до момента статистиката показва едно второ място и две трети места в зоната на големите точки, но и той като Александър има незавършени стартове от гръцките кръгове. С два старта по-малко, на четвъртото място се нарежда Пламен Петров (Троян Мото Клуб, Yamaha, 66 т.), който с две втори и две четвърти места има реалните шансове да влезе в тройката за края на годината при едно сполучливо каране в неделя тази седмица.

Шампионската титла в клас Formula1000 бе спечелена от Бойко Божинов (Зедмото, BMW, 145 т.) още през юли месец, като до момента той има спечелени 5 победи и 1 второ място. Участието на Божинов тази седмица в Плевен ще бъде главно, за да помогне при отборното класиране на тима си и разбира се да се изправи и евентуално победи все повечето желаещи да премерят сили с него, а те не са малко. След кратка близо осем месечна пауза през септември на пистата в Долна Митрополия се завърна Михаил Атанасов (Мото Клуб Боляри, Suzuki) който въпреки отсъствието си показа добра скорост и завърши на второто място за кръга. Сега в Плевен ще видим още едно завръщане – това на Атанас Нейчев (Несебър Мото), освен него на стартовата решетка ще търсят своето място и Ненко Стаменов (Мото Клуб Боляри), Луко Луканов (Зедмото), Тенчо Стоев (Мото Клуб Обзор) и други изявени пилоти от най-голямата кубатура.

SuperBike е мястото където ще видим финалната битка за сезона между Ангел Караньотов (ОувърДрайв рейсинг тийм, Ducati, 130 т.) и Мартин Чой (Еко БМВ Рейсинг тийм, BMW, 126 т.). За Ангел, победите от началото на годината са 2 плюс 4 втори места, при Мартин точките показват 4 победи, едно второ място и едно сериозно падане на Серес, което му донесе само 6 точки. При преките им единоборства в Плевен, Чой е пред Караньотов и през юни, и през септември, но каквито и да било прогнози за третата им среща в Плевен тази година са излишни поради спецификата на спорта и сериозните качества и на двамата пилоти. Обективно погледнато, Ангел в възстановен от септемврийската си травма и показва отлична форма, като преди две седмици в Румъния успя да спечели първият старт от двойния състезателен уикенд, финиширайки на осем секунди пред най-бързия румънец – Роберт Мурешан в битката на Дукатитата. Чой пък разби своята титулярна машина в едно сериозно петъчно падане и не е ясно с какво БМВ ще се появи в Плевен тази седмица. Като сериозен фактор за евентуална победа на един от двамата трябва да включим и потенциалния дъжд, който се очаква в неделя, както и още хиляди условности, които само могат да усложнят възприятието на качествения мотоциклетизъм. Освен Караньотов – Чой, още един персонален двубой ще излъчи своя победител и това е наистина интересното единоборство между Владислав Димитров (Тийм Гис, Yamaha, 60 т.) и Петър Въжаров (Ридо Самоков, Honda, 54 т.). През септември двамата направиха едно отлично състезание и дано това да се повтори и в края на октомври.

СуперМото

SM Junior (65сс/85сс)

В групата на най-малките СуперМото пилоти в Плевен тази седмица предстои да се решат две титли – тази в категорията 65 куб. см, както и отличието при по-големите от групата 85 куб. см. При най-малките, Живко Иванов (Панчо Рейсинг Тийм, КТМ, 174 т.) има нелеката задача да стопи по някакъв начин разликата от 26 точки с турския състезател Баран Булут (КТМ, 200 т.). В клас 85сс, Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, КТМ, 235 т.) е 99% шампион за тази година след като по време на шестия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос, Кристиян Иванов (НСА моторспорт, КТМ, 199 т.) се контузи и ще пропусне финалния кръг от шампионата, което пък от своя страна дава сериозни шансове на Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ, 169 т.) да се добере до среброто за годината.

S3/OPEN

В клас S3, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) е абсолютен фаворит в класирането със спечелени 237 точки, следван от турския пилот Емирхан Еркан (КТМ, 188 т.) на втората позиция. В случай, че направи едно успешно състезание, Глория Дяксова (Марица Рейсинг Тийм, КТМ, 161 т.) ще събере достатъчно точки за бронзовото отличие на сезон 2018 в категорията. В групата S3 на старта ще се нареди и Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ), който има едно участие тази година, но през септември направи отлично състезание и дори спечели първия манш в неделния ден.

В голямата категория OPEN, Янко Ташев (СМК Ридо Самоков, ТМ, 231 т.) има абсолютно реалните шансове за шампионска титла при 450-кубиковите, имайки в предвид, че Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ, 188 т.) е назад с точките след пропуснатия кръг в Солун през юли. Но плътно зад Георгиев, само да две точки разлика се намира румънският пилот Влад Неага (ТМ, 186 т.). В ситуацията на очакван дъжд, не е ясно обаче как ще се развие състезанието и предварителните сметки са излишни.

Скутери

В групата на Скутерите, положението е повече от отчайващо за букмейкърите, след като Пламен Христов (МСК Плевен, Aprilia, 64 т.) води пред съотборниците си Иво Михайлов (Piaggio, 62 т.) и Алекс Иванов (Piaggio, 61 т.) с минимални точки (2/3). Допълнително напрежение в класа ще внесе и участието на румънските състезатели.

Съботният ден ще бъде зает със свободни тренировки и тренировки за време, а в неделя от 10:30 часа на пистата в Долна Митрополия ще започнат стартовете за Grand prix Bulgaria 2018.