Тайфуните Тайбе и Биляна се насочват към олимпийския връх

Тайфуните Тайбе и Биляна се насочват към олимпийския връх

Световната шампионка по борба при жените в кат. 62 кг Тайбе Юсеин  и вицешампионката в кат. 57 кг Биляна Дудова от първенството в Унгария се зарекоха днес в Пресклуб „България“ да спечелят олимпийска титла през 2020 г, единствената, която липсва във витрината на този спорт при нежния пол. „Това са тайфуни с нежни имена, какво друго да кажа за тях“, възкликна генералният секретар на федерацията, олимпийският шампион Валентин Райчев. „Този път съдиите ме ощетиха.. Следващият път ще си взема световната титла“, зарече се миловидната Биляна. „Надявам се да вземем и олимпийска титла с Тайбе. Ще се моля на Бог. Борбата е моя живот“, каза още момичето с дух на истински воин.

За Тайбе Юсеин 2018 г. е пълен триумф – след европейската титла тя грабна и златото на световния тепих. При това, няма загубена среща на нито едно състезание. „Щастлива съм, че успях. Твърде дълго е чакан този медал“, каза шампионката с доста опит на тепиха. Старши треньорът на женския национален отбор Петър Касабов специално благодари на спортното министерство и на министър Красен Кралев :“Бяхме напълно обезпечени да тренираме където, когато и с когото си искаме. Имахме лагери и в България и в Япония“, каза наставникът и се обърна с благодарност и към федерацията, която го подкрепя във всички начинания и действия.

Изненадата на световното първенество в Будапеща, сребърният медалист при класиците в кат. 97 кг Кирил Милов сподели, че никога не е вярвал, че на 21 години ще стигне до финал на такъв форум. Милов замени в  състава контузения Николай Байряков. Младият талант благодари на треньорите, на федерацията и на спортното министерство за дадения шанс да участва на световното първенство и за условията за пълноценна подготовка.

Бронзовият Айк Мнацканян при 72-килограмовите  пък обеща  следващия път да донесе златен медал. Той получи български паспорт в навечерието на световното първенство, което е първата му изява на тепиха. Старши треньорът на класиците Армен Назарян отбеляза, че този път в отбора са участвали по-млади състезатели. В отбора има още потенциал, но на младите им трябва още да натрупат опит, докато други не успяха да покажат възможностите си, добави двукратният олимпийски шампион.

„Нашите момичета и момчета ни направиха истински горди и щастливи“, обобщи президентът на БФ Борба Христо Маринов. На Тайбе й отива първото място. Биляна е истинска шампионка, но малка съдийска грешка й отне златото. Кирил показа, че и на 21 г. може да бие световни шампиони. За Айк до последно не се знаеше дали ще участва, а той се пребори за медал, каза шефът на родната борба.