Новото ръководство на БФ Джудо осигури премии за 13 хил. лв

Новото ръководство на БФ Джудо осигури премии за 13 хил. лв

Ще има национални отбори, лагери и ежемесечни стимули за най-добрите, обявиха президентът доц. д-р Румен Стоилов и вицепрезидентът Даме Стойков

Само три седмици след официалната съдебна регистрация на новия Управителен съвет на БФ Джудо, днес в Пресклуб „България“ президентът доц. д-р Румен Стоилов и вицепрезидентът Даме Стойков връчиха три премии на обща стойност 13 хил. лв. Европейският вицешампион от 2018 г. кат. 60 кг Янислав Герчев получи 8000 лв, треньорът Атанас Герчев – 4000 лв. За 7-мото място и на трите турнира „Голям шлем“т.г. в Париж,  Дюселдорф и Абу Даби“ Ивайло Иванов в кат. 80 кг. бе зарадван с 1000 лв. Парите са изцяло осигурени от федерацията, не са от бюджета, подчерта доц. Стоилов.

За сребърния медал на европейското през 2017 г. нищо не съм получил, сподели Янислав. Това е било договорно задължение на бившето ръководство, но това задължение е било само на хартия. „За първо място досега не съм получавал никакви пари“, сподели Ивайло, който е бивш европейски шампион за мъже до 23 г. през 2014 г. „С трансфера на Бетина Темелкова за 12 хил. евро в Израел трябваше да ни платят премиите, които така и не видяхме“, поясни Ат. Герчев. “Бяхме като кола, спряла насред пътя”, така треньорът описа картината на доскорошната действителност.

Наследството е много тежко – в сметката на федерацията няма лев. Приходите от европейското първенство в София, което се проведе седмица преди решаващото отчетно-изборно събрание, са 70 000 лв, но те също не са внесени. Бившият председател Иван Михалев е теглил заем от сметката на федерацията, без да върне парите. Тепърва компетентните органи ще установяват колко е дефицита и какви са злоупотребите.

„Най-добрите състезатели ще бъдат стимулирани  с 600 лв месечно“, обяви д-р Стоилов, който 13 години бе начело на родното самбо и спортът донесе световни и европейски титли и медали.
„Нашата философия е да има национални отбори, да има лагери, треньори. Досега джудото беше разделено на 3-4 секти и те си ходеха по света. През последните години много талантливи момчета и момичета си тръгнаха от джудото. А този спорт е един от най-популярните – само във Франция броят на джудистите е 5 млн. души“, каза г-н Стойков, който е бивш състезател по джудо.

От 26 ноември 22-ма състезатели ще бъдат на лагер на Белмекен за 3 седмици, стана ясно на пресконференцията. Това ще бъде и основната селекция за представителните отбори на страната ни. Следващата година е предолимпийска, цикълът в джудото е дълъг. Важни са турнирните участия в „Голям шлем“ и „Гран При“.