Носителката на исторически медал Ивет Горанова:“До края на живота си ще се занимавам с карате!“

Носителката на исторически медал Ивет Горанова:“До края на живота си ще се занимавам с карате!“

„Министър Кралев пръв ме поздрави за успеха“, сподели шефът на БНФ Карате Алексей Петров

Ивет Горанова в кат. 55 кг донесе първия медал от световно първенство за мъже и жени в историята на олимпийското карате у нас. В столицата на Испания 1117 каратеки от 140 страни спореха за отличията и призовите места. Само в категорията на Ивет се конкурираха 75 претендентки. 18-годишната плевенчанка, възпитаничка на плевенския клуб „Петромакс“, миналата година стана световна вицешампионка за девойки, а преди това грабна титлата на Стария континент в същата възраст. Днес бронзовата медалистка при жените гостува в Пресклуб „България“ заедно с президента на федерацията Алексей Петров, неговия заместник Русалин Русалинов, който е и ръководител на клуб “Петромакс”, старши треньора на националния отбор Ангел Стефанов и помощник-треньора Ангел Ленков – личен наставник на талантливата състезателка. В залата бяха и останалите от националния отбор и треньорския щаб.

Най-напред Ивет бе поздравена от г-н Алексей Петров. Той благодари за подкрепата специално на държавата в лицето на министър Красен Кралев. По-късно на въпрос от Пресклуб „България“ г-н Петров призна: „Министър Кралев пръв ме поздрави за успеха!“ Следващата седмица министърът ще награди с почетен плакет Ивет Горанова, похвали се президентът на федерацията. Той  подчерта, че разделението в карате спорта е било преодоляно с времето и принципът на екипността е наложен в работата. В момента в България карате се играе на най-високо ниво.

“Ивет е пример за постоянство и силен характер. През октомври всяка седмица участваше в международно състезание”, изтъкна Р. Русалинов.

“Ивет сбъдна мечтите на много поколения каратеки”, каза личният й треньор А. Ленков. “Успехът на Ивет е компенсация за усилията и труда на Спас Георгиев, който също в Мадрид преди 15 години бе на косъм от медала, но се размина”, припомни специалистът.

„Още първата ми среща беше срещу водачката от световната ранглиста, но бях спокойна. Не съм мислила за медал – казах си, че ако загубя, ще загубя срещу най-добрата“, сподели днес Ивет. Първа победа за нашето момиче, следва още една срещу третата в ранглистата. Ивет се гордее с постигнатото и гледа към Олимпийските игри в Токио2020. Тя благодари специално на Алексей Петров, Русалин Русалинов, треньорите в своя клуб „Петромакс“, на съотборниците си в националния тим. Безспорно, нейното знаменито постижение й дава по-голям шанс да спечели олимпийска квота, но пътят е дълъг – предстоят й 12 квалификационни турнира, подчерта старши треньорът на националния отбор А. Стефанов. Той смята, че след медала на световното Ивет ще влезе в първите пет в класирането в своята категория. С турнири от Премиер лигата ще започне следващата година Горанова. През март е европейското първенство за мъже и жени, на което първите 5 ще вземат квоти за Европейските олимпийски игри в Минск. Шампионите в игрите директно се класират за Олимпийските игри. След края на квалификационния цикъл през 2020 г. първите 4 в ранглистата на съответните категории ще си осигурят право на участие в Токио.

Ивет ще завърши догодина и средното си образование. Вече е избрала своята професия: „До края на живота си ще се занимавам с карате!“, заяви хубавото момиче с лъчезарна усмивка.