Над 250 каратеки на турнира за Купа „Ронин“

Над 250 каратеки на турнира за Купа „Ронин“

Хитът е семейна ката, ще има и демонстрация на танци в инвалидна количка

Тази неделя от 10.30 ч. сутринта в столичната зала „Триадица“ ще започне 7-мият международен турнир по карате за Купа “Ронин“ с организатор едноименният клуб. Участниците ще са повече от 250, те ще се състезават в дисциплините кумите и ката. Най-малките са на 7 г., най-големите са на 14 г., има заявки и от съседни страни, съобщи днес в Пресклуб „България“ председателят на КК „Ронин “ Илиян Мечков.

През 2011 г. за първи път бе проведено едно скромно турнирче, а сега състезанието е популярно не само в страната, но и извън нея, похвалиха се организаторите. Хитът в неделя ще бъде демонстрация на семейна  ката, стана ясно на пресконференцията. Дете и родител, дядо и внуче ще показват уменията си в бойното изкуство. По обяд ще има и демонстрация на танци в инвалидна количка.

Карате клуб „Ронин “ има филиали в няколко столични училища. Специалистите работят с около 200 деца и тийнейджъри в три направления: спортно карате /комбинация на атака и отбрана/, традиционно карате /самозащита/ и за хора с увреден слух. „Имаме групи за деца с увреден слух благодарение на програмата на Столична община за развитие на детско-юношеския спорт“, сподели Мечков. Догодина се предвижда тези деца да се включат в турнира за Купа „Ронин“.

За 2018 г. клубът е получил 10 000 лв /десет хиляди/ от общината. Възпитаниците на клуба са спечелили над 100 медала през годината. Ние сме много добър екип, каза ръководителят на един от основните филиали „Широ Доджо Ронин 11“ Симеон Иванов. Лъчезар Цветков тренира много от шампионите и медалистите на клуба.

Европейският шампион при младежите Радослав Вакарелов за много малко се размина с квота за Младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес тази есен. Състезателят се подготвя усилено за европейското първенство по карате до 21 г., което ще се състои през февруари 2019 г. в Дания, сподели самият той. „Целта ми е да вляза в топ 100 при мъжете в света“, амбициран е младият шампион. Саня Петкова също гледа нависоко – тя е балканска шампионка при кадетите. По-малките каратеки също искат да докажат, че са способни да постигат най-добри резултати – всички те днес заявиха, че ще се борят за медали.