Спортът отново отваря вратата за приобщаване на хората с увреждания

Спортът отново отваря вратата за приобщаване на хората с увреждания

Баскетболисти от големи отбори ще играят с атлетите на Спешъл Олимпикс

За 15-а година поред Спешъл Олимпикс България в партньорство с федерацията и Националната баскетболна лига ще организира у нас европейската  баскетболна седмица.  С подкрепата на ФИБА Европа и Европейската баскетболна лига близо 19 хиляди играчи от Стария континент ще вземат участие в 250 събития от 24 ноември до 2 декември. Посланието на кампанията тази година е „Да растем и играем заедно“, като особено значение се придава на минибаскетбола за деца до 13 г. и 3 на 3 баскетбол за смесени отбори от шестима играчи със и без интелектуални затруднения.

На пресконференция днес в Пресклуб „България“ националният директор на Спешъл Олимпикс д-р Христо Христозов показа новата топка с умален размер за деца, одобрена от ФИБА. На 1 декември /събота/ от 10:00 ч до 12:00 ч. в тренировъчната зала на НСА „В. Левски“ заедно с Ресурсен център София ще бъде организиран баскетболен турнир за столични детски градини и училища, в който ще се вкючат доброволци-студенти от катедра Баскетбол и Адаптирана физическа активност.

Миналата година  играчи от клубове в Националната баскетболна лига участваха в Европейската седмица на Спешъл Олимпикс заедно с децата и тази практика ще продължи, стана ясно от думите на главния мениджър на НБЛ Лили Борисова. Баскетболисти от Левски Лукойл, Рилски спортист, Академик Бултекс /Пловдив/ и други ще се присъединят към инициативата и тази година. Трябва да се изгради такава култура, че баскетболистите сами да искат да участват в приобщаването на проблемни деца, а не ние да ги убеждаваме, каза още г-жа Борисова. Тя посочи за пример треньорката Тина Димтрова от БК Академик Бултекс Пд, която е сформирала група с такива деца, работи с тях много успешно и скоро те са участвали на турнир в Италия. Треньорката от БК Славия Светла Гавазова, която работи и към Ресурсен център,  сподели, че има опит с деца с аутизъм. Децата искат да се чувстват като останалите, искат да бъдат приети от здравите и това е напълно възможно да се постигне по време на тренировките по баскетбол, обясни специалистката. Спешъл Олимпикс има намерение в бъдеще да организира регионални турнири 3х3 за деца и по-големи от малки населени места в областни центрове. Другата идея е ден на отворените врати – деца с умствени увреждания да посещават тренировки на здрави.