Ивайло Воденов: Надявам се Йоана Илиева да спечели Световната купа за жени до 20 години

Ивайло Воденов: Надявам се Йоана Илиева да спечели Световната купа за жени до 20 години

Чувстваме сериозната подкрепа на ММС и на министър Красен Кралев

Йоана Илиева и личният й треньор Ивайло Воденов дадоха специална пресконференция в  Пресклуб „България“ след спечелването на Световните купи по сабя за жени до 20 години в Сочи и в Ташкент. Преди това  Илиева зае петото място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.  В квалификационната си група тя бе първа  с три победи и само една загуба, на осминафиналите  бе поставена без съперник, а на четвъртфинала срещна унгарката Лиза Пущай. Въпреки че я бе победила преди това в групата, във втория двубой  Йоана отстъпи с 13:15, не успя да се класира за полуфиналите и зае петото място.

„Бях много разочарована от петото място на Младежките олимпийски игри. В групата победих унгарката, на четвъртфиналите знаех, че която от нас спечели, ще стане шампионка. Голямата ми амбиция непременно да спечеля медал ми изигра лоша шега. Но след мача говорихме с моя треньор, осъзнах, че този мач не е бил  най-решителния в моята  кариера. Тази загуба ме мотивира много повече, станах психически по-издръжлива  и това ми помогна да спечеля двете Световни купи“, каза Йоана Илиева пред репортерите. Тя уточни, че в Ташкент са участвали 53 състезателки от 13 държави, участвали са и 4 българки, но жребият е отредил да играят една срещу друга още в първите кръгове.

„Винаги ме е яд, когато трябва да играя с българка в предварителните кръгове, но такъв бе жребият. След това играх само с рускини, като на полуфиналите победих европейската шампионка до 20 години Алина Михайлова. Мисля, че това е най-важната ми победа досега.  В Сочи  играх само с рускини – победих 7 от участвалите в турнира 12 сабльорки от Русия. Спечелването на двете Световни купи за жени до 20 години ми дават повече самочувствие и увереност“, сподели Илиева.

Личният й треньор Ивайло Воденов поясни, че се е надявал, но не е очаквал Йоана да спечели и двете Световни купи. След две седмици тя ще участва в състезание за Световната купа в Полша, турнирът в Германия ще го пропусне, а последните състезания са в Италия и в Алжир.

„Мисля, че Йоана загуби в Буенос Айрес от Лиза Пущай защото е с добро сърце. Двете са приятелки, по време на състезанията спят в една стая и това е попречило на Йоана да я победи“, каза с усмивка  Ивайло Воденов и продължи: „В момента Йоана е 4-та в световната ранглиста, а при едно добро представяне в Полша може да стане първа или втора. Тя има реална възможност да спечели Световната купа в генералното класиране, надявам се и на много добро представяне в Европейското и Световното първенство за жени до 20 години“.

От април 2019 г започват и квалификациите за Олимпийските игри в Токио. Точки ще се взимат от всички Световни купи за жени.

„В Токио ще участват 32 състезателки, но най-трудно ще бъде за сабльорките от Европа, тъй като конкуренцията е най-голяма. За да спечели квота, Йоана трябва да бъде сред първите 16. Ще бъде много трудно, но чувстваме подкрепата на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Красен Кралев, а това ни дава спокойствие и увереност. В началото на следващата година имаме предвидени лагери в Унгария, Русия и Италия и се надявам, че подготовката ще мине по план“, заключи Ивайло Воденов.