Ивайло Иванов с 3 хил. лв. премия от федерацията за блестящия успех в Хага

Ивайло Иванов с 3 хил. лв. премия от федерацията за блестящия успех в Хага

Ексшефът на джудото Иван Михалев стоварил над 120 хил. лв. дългове, сам си раздавал държавни пари

Бившият председател на БФ Джудо Иван Михалев е оставил над 120 хил. лв. неплатени сметки и е прибрал още 61 хил. евро, от които 10 хил. като личен заем от бюджета на федерацията и останалите 51 хил. евро като „трезор“ на отговорно пазене. Това съобщиха днес в Пресклуб „България“ президентът на федерацията доц. Румен Стоилов и вицепрезидентът Даме Стойков. Това е установила проверката на контролните държавни органи. На заседанието на Управителния съвет вчера е взето решение федерацията да си поиска присвоените пари от бюджета с държавни средства, като внесе в съда граждански и наказателен иск. В понеделник ще се състои общо събрание на клубовете, на което ще се гласува дали злоупотребилият Михалев да бъде или не освободен от отговорност за своите деяния.

Въпреки финансовото бреме, което новото ръководство наследи, Р. Стоилов и Д. Стойков са категорични, че Ивайло Иванов заслужава премия за златния медал на Гран при турнира  Хага. Състезателят ще бъде награден с 3000 лв след единодушно одобрение от Управителния съвет. Стоилов сподели, че е гледал три от срещите /общо 6/ и  е изумен от начина, по който Иво победи. „Просто нямам думи. Това може да го направи само завършен състезател“, сподели Р. Стоилов. „ Той го направи по феноменален начин. Обърна 2 срещи, на финала и третата. Виждах го и бях убеден, че ще победи“, каза треньорът Атанас Герчев.

Самият Ивайло призна, че дълго е чакал и е изстрадал този медал. Най-добрият в кат. 81 кг няма отличие от турнира в Дюселдорф преди година и половина. На европейското и световното за мъже тази година ексевропейският шампион при младежите не записа добри резултати. „Бях на кантар, дали да се откажа изобщо от джудото или да продължа за друга държава“, каза Ивайло. Той е имал предложение от Турция, Израел и ОАЕ да смени националността си. Причината за раздвоението и отчаянието е била само една – лошото отношение на бившето ръководство на федерацията начело с Иван Михалев. Треньорът Ат. Герчев е давал кураж на Иво и го е възпирал от крайно решение, въпреки че самият наставник е бил духовно смазан, стана ясно на пресконференцията. Ако старото ръководство беше останало, аз щях да си тръгна и да се занимавам само с деца, каза уважаваният треньор на националния отбор за мъже и жени. Сега треньор и състезател чувстват материална и морална подкрепа от новите шефове и са благодарни, че съдбата им е помогнала. Секунди след финала в Хага Д. Стойков и Р. Стоилов се обаждат на Герчев да го поздравят за успеха на Иво. “Такова нещо преди никога не се е случвало”, каза наставникът.

“Като ръководство правим всичко възможно да има 5-6 като Иво”, заяви Д. Стойков. От следващия понеделник  22-ма състезатели, мъже, младежи, няколко девойки и Ивелина Илиева при жените започват 10-дневен лагер на Белмекен. От Япония ще се върне да се подготвя и Даниел Дичев.

На 16-и декември Ивайло ще участва на турнира Мастърс в Китай, който е с покани за 16-те най-добри джудисти във всяка категория. Има вероятност да участва и Янислав Герчев, но към днешна дата, все още не е ясно. Ако пак спечели златен медал, това ще е най-скъпият  коледен подарък за Иво – почти на 100 процента ще си е осигурил олимпийска квота за Токио 2020.