Мариян Беляков: Броят на туристите в Пампорово се увеличава всяка година, леглата вече не достигат

Мариян Беляков: Броят на туристите в Пампорово се увеличава всяка година, леглата вече не достигат

С всяка изминала година Пампорово-Мечи чал  става все по-предпочитана дестинация за зимен туризъм и  за домакин на големи международни ски състезания, заяви на пресконференция в Пресклуб „България“ изпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков.  Той допълни, че в последните 6 години  постоянно се увеличава броят на туристите и курортът вече достига своя предел за предоставяне на легла.

Зимният ски сезон ще бъде официално открит на 8 декември, като на скиорите  ще бъдат предоставени достатъчен брой писти. В деня на откриването картата за лифтовете ще бъде безплатна. От 9 до 21 декември цената ще бъде 37 лв, а от 22 декември – 58 лв, което е с 3 лв увеличение спрямо миналия сезон.

„Надявам се дотогава 80% от ски зоната да бъде готова и вярвам в това“, заяви пред репортерите Беляков. Той допълни, че дружеството въвежда нова кол център система от този сезон, която ще дава автоматизирана информация за най-различните дейности в територията на ски зоната и самия курорт. Най-иновативното е т.нар. SnowGis-система, която по подобие на авиационните системи дава автоматизирана информация за времето и състоянието на ски зоната и ски пистите. Съвсем наскоро в Пампорово бе открит нов целогодишен туристически център и към него вече има над 50 летни и зимни продукта, включително 7-дневна гарантирана лятна и зимна програма. Открит е нов детски център на три етажа, който ще обслужва деца на възраст от 4 до 16 години. Намира се на т.нар. Стара автогара – долна станция на лифт №1. От нова панорамна площадка “Перелик” туристите ще могат да се насладят на красиви гледки и да направят изключителни панорамни снимки към красивите планини наоколо.

„Напълно реновирани са два петзвездни хотела “Перелик” и “Орловец”, които отварят врати този уикенд. Изграждаме и нов огромен конферентен блок в хотел “Перелик”, чийто капацитет ще бъде 1200-1300 човека. Това ще е един от най-големите конферентни блокове в България и ще бъде готов в края на месец февруари“, уточни Беляков. Дружеството продължава с партньорските програми, чрез които може да се ползват преференциални лифт карти с отстъпка от 8%, ски пакети с отстъпка 18% и 10% за настаняване в хотелите. Беляков каза, че за разлика от другите курорти в България, в Пампорово няма проблем с кадрите, защото хотелиери и ресторантьори в зимния комплекс са увеличили заплатите на персонала. По думите му текучеството е много малко и засега не им се налага да внасят чужда работна ръка, разчитат предимно на хора от Чепеларе, Смолян и региона, които се справят много добре. От Ирландия продължава да е изключително голям интересът и тази година – има увеличение на резервациите с 20-30%. От ирландска компания са заявили, че искат да наемат заведение за целия сезон. Мариян Беляков уточни, че са закупили нов хотел с 1200 легла, който не е довършен, но се очаква да заработи от следващия сезон. Той уточни, че както в Гърция, трябва да се помисли как турските туристи да получават визи на място, с което значително ще се увеличи броят им в нашите курорти.

Беляков сподели, че за съжаление досега между зимните курорти в България има единствено и само конкуренция и никакви признаци за сътрудничество.

От 17 до 23 март 2019 г. Пампорово ще бъде домакин на международния конгрес за ски учители в света „Интерски 2019. Това събитие  ще бъде основен акцент на предстоящия сезон в курортния комплекс Пампорово“, заяви Петър Янков, председател на сдружение „Българско ски училище“. Един милион лева е инвестицията, направена със собствени средства от курорта. Изградени са четири нови зони, на които ще се провеждат лекции и обучения. Очакват се над 1200 участници от 30 страни. Този конгрес ще има и дарителска дейност, като над 100 деца от региона ще получат безплатно обучение. Петър Янков уточни, че този конгрес ще подпомогне в голяма степен кандидатурата на България да бъде домакин на Зимни младежки олимпийски игри.

И тази година на 8 декември студентите от цялата страна ще могат да се насладят на страхотно шоу в Пампорово. Очаква се курортът да бъде превзет от събитие, за което ще се говори дълго време. За случая е  изградена модерна и отопляема парти шатра с големина 2000 кв. метра, която ще събере около 3000 човека. Шатрата е иновация в България, различен вид място и начин за съвременното забавление сред младите хора. Посетителите ще могат да се насладят на грандиозно парти с едни от най-добрите български артисти на специално изградена сцена, с най-доброто озвучение и осветление. Обстановката в шатрата ще бъде  с екстравагантен декор и дизайн. Светещи барове и поредица атракции ще са само малка част изненадите на студентската вечер. Ще има безплатни лифтове за всички, които са посетили курорта. А вечерта всички ще се прехвърлят в шатрата на “Малина”, където ще продължи грандиозното парти.

Олимпийската шампионка и председател на БФ Биатлон Екателина Дафовска зяви, че курортът е готов и тази година да покаже на многобройните гости прочутото родопско гостоприемство. Тя отговаря за специалната зона за ски бягане в курорта и заяви, че любителите на зимните спортове ще могат да се запознаят с новата дисциплина „нординг крос“, която има много почитатели в целия свят.

Вече се подготвя сътрудничество с община Пловдив, която ще бъде европейска културна столица през 2019 година.