Бившият генерален мениджър на НБЛ Лили Борисова: „Срещу мен има лична вендета на Тодор Стойков“

Бившият генерален мениджър на НБЛ Лили Борисова: „Срещу мен има лична вендета на Тодор Стойков“

Това заяви днес в Пресклуб „България“ ексшефката на Националната баскетболна лига, след като разказа в хронологична последователност всичко, случило се през последната година. Лили Борисова напомни, че 6 години е работила за БК „Лукойл Академик“. Тя се обърна чрез медиите към собственика и президент на „Левски Лукойл“ Валентин Златев да провери фактите, тъй като Тодор Стойков използва неговото име.

Лили Борисова спечели конкурс за поста миналото лято с 8 от общо 9 гласа в съревнование с други двама кандидати. „През юли бях приета магистратура на ФИФА /одобрени са 30 души от 1200/. Прибрах се заредена със знания, готова да ги дам за баскетбола без заплата“, сподели днес Лили.

Амбициозната й програма  като генерален мениджър впечатлява всички, които й гласуват доверие, но много скоро тя започва да понася удари под кръста. Става практика предложения, които веднъж са одобрени от мнозинството клубове, на следващо заседание да бъдат отхвърлени. Представители на различни клубове й се обаждат по телефона да й кажат, че са променили позицията си под натиск. Натискът идва от „Левски Лукойл“ и по-точно от спортния директор на клуба Тодор Стойков, стана ясно от 100-минутната пресконференция. Разпределението на гласовете е 6:3, като трите клуба, които винаги запазват една и съща своята позиция са „Балкан“ Ботевград, „Рилски спортист“ и „Берое“. Обвиняват Лили Борисова в пристрастие към ботевградския клуб, което тя категорично отрече с подробни разяснения.

Кулминацията настъпва след мача на „Балкан“ срещу „Левски Лукойл“. Т. Стойков иска на всяка цена съперниците му да бъдат глобени за пререкания на няколко фенове със служебно лице, но основание за налагане на парична санкция няма. Това е отговора на дисциплинарния съвет на НБЛ. Същото становище изпращат и от ФИБА /Международната федерация по бескетбол/ след запитване от страна на Лили Борисова.

Следва подписка от 6 клуба за свикване на събрание за отстраняване на генералния мениджър. В документа има 2 юридически невалидни подписа, от Спартак Плевен и от Тича Ямбол, подчерта Л. Борисова и се аргументира защо това е така. На събранието  обаче гласовете срещу нея са 4 от общо 9, защото 2 от клубовете, участвали в подписката, не идват на форума. Така решението на събранието може да се обжалва, тъй като няма необходимото мнозинство, но Лили Борисова е категорична, че повече не може да работи там, където не е желана, в токсична среда. Ангажиментите й към НБЛ са приключили.

Преди да се стигне до това, има още един любопитен факт – обявената заплата за генерален мениджър първоначално е 2500 лв, по-късно е двойно намалена, а след това и напълно премахната. Въпреки това, Лили не се отказва, защото е готова да работи без пари. Тя е горда с направеното през последната година – подобренията в административната организация са факт. Обвиненията към нея, че няма финансова стабилност на лигата са безпочвени. Да, през първата година има загуба от 30 хил. лв, но тя може да бъде стопена, ако на мениджъра се даде време и подкрепа, които липсват.