Венци Стефанов: ВАР ще струва на клубовете 14 млн. лв, ФИФА и УЕФА да дадат парите

Венци Стефанов: ВАР ще струва на клубовете 14 млн. лв, ФИФА и УЕФА да дадат парите

Това заяви днес в Пресклуб „България“ президентът на ПФК Славия Венцеслав Стефанов по повод края на есенния полусезон. Всеки клуб от Първа лига ще трябва да похарчи по 1 млн. лв., за да въведе системата за видео асистенция на отсъжданията, а това са много пари, каза мениджърът. С 14 млн. лв се строи нов стадион, добави той и поясни, че такава голяма инвестиция от джоба на клубовете е неоправдана. Той направи сравнение с прахосаните пари за модерно осветление в Горна Оряховица, което няма да е необходимо след като местният Локомотив изпадна от Първа лига. Дадоха се торби с пари, с които могат да изградят 4-5 терена, подчерта Стефанов. Според него въвеждането на системата ВАР е разумно, само ако ФИФА и УЕФА дадат парите. Ако имам 1 млн., ще направя още 3 терена и ще ремонтирам стадиона, заяви собственикът на Славия. Освен това, В.Стефанов смята, че трудно ВАР ще коригира рефера и припомни примери от Световното първенство по футбол, когато съдията не променя решението си, въпреки показаното на екрана.

Стефанов засегна и въпроса за приходите на клубовете от телевизионните излъчвания и от билетите. Той е категоричен, че ако мачовете се играят по-рано през деня, това ще увеличи посещенията на стадионите и постъпленията от продажба на билети ще са повече отколкото от телевизиите. Те обаче налагат терор, по думите на самия Стефанов, въпреки че се разбра, че при сключване на договорите с медиите клубовете не са имали изискване да се включи клауза за времето на излъчване на мачовете. Президентът на Славия даде пример с домакинските срещи на своя клуб – при  20 мача в първенството и 1000 души повече на мач, това прави 200 хил. лв. повече приходи от билети в касата на белите. А за Левски и ЦСКА сметката ще е в пъти по-голяма, напомни Стефанов.

В. Стефанов засегна и въпроса за гласуването за футболист на годината. Битката за първото място е между вратаря на Славия Георги Петков и нападателя на ЦСКА Кирил Десподов. За Георги Петков ще гласувам даже да е от Бдин Видин или от Малко Търново, каза Стефанов. 42-годишният вратар има забележителна кариера, а миналата година има съществения принос отборът му да спечели Купата на България.