Ивет Горанова с приза за пробив в световния спорт

Ивет Горанова с приза за пробив в световния спорт

Носителката на бронзов медал от световното първенство по олимпийско карате при жените в кат. 55 кг Ивет Горанова днес получи статуетката за пробив в световния спорт от Пресклуб „България“. Успехът на световната вицешампионка за девойки от 2017 г.  миналия месец в Испания е исторически – отличието е първо за бойния спорт у нас на състезание от такъв ранг за мъже и жени. А 18-годишната плевенчанка  го постигна още с    дебюта си в най-високата възрастова група. 16-годишната инициатива на пресклуба „Пробив в световния спорт“ е насочена към млади състезатели, юноши и девойки, които още с първите си крачи при мъжете и жените печелят медали на световно ниво.

Ивет изрази надежда в бъдеще да има още по-големи успехи. След световното първенство тя участва на турнир Карате 1 серия А в Китай и се класира на 5-о място. Надпреварата е била много силна – 79 участнички само в категорията на Ивет Горанова, общо на турнира 1300.   „Имах 5 срещи. На полуфинала загубих от водачката в световната ранглиста Анжелика Терлюга от Украйна, която я победих на световното първенство, но ще взема доста точки /225/ за световната ранглиста за Олимпийските игри в Токио“, сподели талантливата състезателка. Тя поясни, че за Игрите в Токио 2020 има отделна ранглиста, в която сега Ивет е 10-а, но след резултата й в Китай, ще стане 7-ма или 8-ма. Подреждането ще бъде ясно след Нова година.

През 2019 г. Ивет я очакват много състезания, за да продължи битката за олимпийска квота. Първото най-важно изпитание е европейското първенство през март. Класиране до 5-о място осигурява участие на Европейските Олимпийски игри, които пък дават право на шампионите директно да получат олимпийска квота. През 2020 г. ще има квалификационен турнир в Париж, на който също шампионите ще спечелят квота за Токио.

Генералният секретар на БНФ Карате Борис Николов съобщи, че освен Ивет Горанова още двама състезатели са на олимпийска подготовка – Александра Стублева /кат. +68 кг/ и Стефан Петков /75 кг/. Те са с най-сериозен шанс да представят страната ни на следващите Олимпийски игри, в които за първи път ще е включено карате. Очакванията към Ивет са големи, но федерацията вярва, че тя ще се справи и дори ще ги надмине, каза Б. Николов. Бронзовата медалистка от световното първенство при жените изрази разочарование, че не е намерила място в десятката на анкетата „Спортист на годината“.