Стойка Петрова с втора „Златна България“ за  спортист на месеца

Стойка Петрова с втора „Златна България“ за  спортист на месеца

Двукратната световна вицешампионка и два пъти европейска шампионка по бокс Стойка Петрова бе наградена за спортист номер 1 на месец ноември в анкетата на Пресклуб България  сред спортните редакции. За втория си сребърен медал от световно първенство след 2016 г. състезателката получи 15 гласа и повторно оглави месечната класация след 2014 г., когато спечели първата си европейска титла в кат. 51 кг. С 4 гласа остана бронзовата медалистка от световното първенство по олимпийско карате Ивет Горанова.

“Благодаря за наградата, за мен е голяма  чест. Съжалявам, че не успях да взема златен медал, за да може всички да чуем българския химн. Съперничката ми на финала от Тайпе ми бе непозната. Изобщо, азиатките не бяхме ги проучили добре. Така че позволих да бъда изненадана от нея и загубих на ринга. Вече осъзнавам, че сребърният медал не е малко постижение. Жалко, че не бяха повече медалите, защото този отбор при жените  на България е най-добрият”, каза Петрова след награждаването.

Стойка Петрова заяви, че няма намерение да сменя категорията си през 2019 година, въпреки че нейната категория 54 кг не е олимпийска.

“На този етап аз лично нямам намерение да сменям категорията. Има доста време до олимпийските игри в Токио, може да се променят категориите, много неща може да се случат. Щастлива съм, че успях да се завърна по един доста добър начин на ринга след контузията“, сподели още Стойка Петрова. Тя е герой, характеризира я старши треньорът на националния женски отбор Фикрет Ереджебов. След 2 години отсъствие русенката направи впечатляващо представяне на световното първенство в Индия. Наставникът я молил в началото на годината да успее да издържи европейското и световното и тя го направи по блестящ начин с 2 медала, златен и сребърен. „Разочарованието идва от това, че имах реален шанс да стана световна шампионка, но загубих финалния мач”, каза боксьорката и добави:

“Положителната емоция от Индия е, че разгледахме Тадж Махал, а отрицателната е изключително мръсния въздух и часовата разлика, която ми се отрази много. Храната също беше много особена”, добави националката.

Фикрет Ереджебов заяви, че това е била изключително успешна година за тима. Генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев изтъкна, че от спечелените 26 медала на международни състезания през 2018 г., 9 са заслуга на жените на ринга. Женският бокс можеше да има поне още 1 медал от световното в Индия, ако не беше несправедливата намеса на съдиите и грубото ощетяване на Станимира Петрова.

“Първите три дни нямахме загуби, а после другите си направиха сметки. Съжалявам, че Стойка не можа да стане първа, защото тя е голям спортист и голям човек”, каза наставникът.

Женският национален отбор ще се събере на първи лагер за годината на 4 февруари, след което ще участва на турнира за Купа “Странджа”.