Антъни Иванов: Това е най-успешната ми година, догодина ще се боря за олимпийска квота

Антъни Иванов: Това е най-успешната ми година, догодина ще се боря за олимпийска квота

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Българската федерация по плувни спортове  Георги Аврамчев заяви, че 2018 е  една от най-успешните години.

„Отчитаме една наистина много успешна година. Всичките ни състезатели подобриха своите лични резултати, бяха поставени много национални рекорди. Антъни Иванов са класира осми и на европейското, и на световното първенство и аз съм много изненадан, че не е сред десетте най-добри спортисти на България“, каза Аврамчев и поясни, че  през следващата година очаква освен Антъни още трима наши плувци да покрият норматив „А“ за олимпийските игри.

„МОК намали броят на плувците, които могат да участват на Олимпиадата, затова спечелването на квоти става по-трудно. До края на месец февруари ще стане ясно какво време ще е необходимо за различните дисциплини, но мисля, че заедно с Антъни Иванов още трима наши плувци могат да покрият „А“ норматив. Поискали сме бюджет за следващата година около 1 300 000 лева и се надявам да получим тази сума.“

Генералният мениджър на националните ни отбори Кристиян Минковски сподели, че състезанията, на които ще се печелят олимпийски квоти, ще се провеждат от март 2019 до юли 2020 г.

„Надявам се повече български плувци да имат спечелени олимпийски квоти и то най-късно до април 2020 г. Радвам се, че вече имаме отбор – момчетата не само подобриха рекордите  в щафетите, в които участваха, но и решиха да дарят сумата, която им се полага, за лечението на треньора Бони Цонков.

Личният треньор на Антъни Иванов Николай Вакареев поясни, че подготовката и на Антъни, и на другите ни плувци  се провежда много правилно и за най-голямото състезание са най-добре подготвени и дават най-добрите си постижеия. На световното първенство на 25-метров басейн Антъни Иванов се класира за финала с резултат, с който на предишния шампионат щеше да е трети. Заради умора от участието в щафетата той не е успял да се класира по-добре от осмото място, но влизането във финала е много голям успех.

Най-добрият български плувец Антъни Иванов заяви пред репортерите, че  е  много  доволен от представянето си на световното първенство в малък басейн в Ханчжоу (Китай), където се класира осми във финала на 200 метра бътерфлай и направи шест поправки на националните рекорди за мъже.

„Това е най-успешната ми година до момента. Имах два финала на големи първенства. С моят треньор надградихме абсолютно всичко. Този път всичките ми плувания на самото световно първенство бяха силни. Обикновено плувам силно в началото  и после другите стартове не ми се получават. Така че започваме да вземаме поука и да ставаме по-добри с всяко състезание.Всичко се получи така, както го планирахме преди да заминем. Отидох за финал и се класирах за финал. Поставих  рекорди на всички дисциплини и всичко мина  както трябваше. На 100 м бътерфлай можех да вляза на полуфинал, но  имах много натрупана умора. Мисля, че в тази дисциплина имам още резерви.  За следващото голямо състезание  вече се надявам да имаме масажист, за да можем да възстановяваме по-добре. Всички в отбора се подкрепяхме, бяхме заедно постоянно. Това повлия добре както на мен, така и на всички останали. Мисля, че ръководството на федерацията работи много добре  и смятам, че 2019 г. ще е по-успешна за българското плуване.Главната ми цел през новия сезон е  да покрия олимпийски норматив за Токио 2020 г. Ще се пробвам още на първия ден, когато открият прозореца. Другата ми голяма цел е финал на световното първенство в  Южна Корея и това ще стане с „А“ норматив със сигурност. И съм си обещал, че на финала  ще съм по-напред от осмото място“.

Председателят на федерацията Георги Аврамчев обяви на края на пресконференцията най-добрите плувци  и треньори за 2018 година.

При плувците №1 е Антъни Иванов, следван от своя съотборник от „Вихрен“ /Сандански/ Любомир Епитропов, а трети е Лъчезар Шумков. Най-добър треньор е Николай Вакареев.

В плуването в открити води най-добър е Венцислав Айдарски, в синхронното плуване №1 е дуетът Александра Атанасова/Далия Пенкова, а в скоковете във вода – Александър Костов.