Сестри Стоеви карат азиатките да хвърлят всичките си сили срещу тях

Сестри Стоеви карат азиатките да хвърлят всичките си сили срещу тях

Бадминтонистките започват битката за 16-те олимпийски квоти на двойки

С европейска титла, 5 трофея от големи турнири, финал в Париж на турнир от суперсериите 750 и финал в Гуанджоу на Мастърс за най-добрите 8 в света през 2018 г., 9-о място в световната ранглиста –  така изглежда най-успешната година в кариерата на бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви. Днес сестрите заедно със своя треньор Михаил Попов гостуваха в Пресклуб „България“. Наставникът получи със закъснение наградата „Златен трикольор“ за треньор на април, когато неговите възпитанички станаха европейски шампионки на двойки и заслужено бяха избрани за спортист на месеца в анкетата сред спортните редакции.

Попов, който целогодишно подготвя момичетата в Париж, ги поздрави най-вече с нивото на игра, което са показали срещу най-силните в света – състезателките от азиатските страни. Те хвърлят всичките си сили, когато се изправят срещу Габриела и Стефани, подчерта специалистът. Конкурентките на българките толкова много се боят, че дори отказват на сестри Стоеви лагери в техните държави, разказа Михаил Попов. Нашите момичета превъзхождат азиатките по издържливост, поясни още треньорът. Един работен ден преминава в три тренировки по бадминтон и една по обща физическа подготовка с най-разнообразни упражнения. Най-важното, според Попов, което нашите бадминтонистки са направили през 2018 г. , е да повярват в себе си, че могат да бъдат най-добрите. Показаха го даже на Открития шампионат на Франция с победата си срещу олимпийските шампионки от Рио2016, допълни наставникът.  Момичетата споделиха, че 2018 г. е най-успешната в кариерата им и си пожелаха още по-добра 2019 г.

Следващата година е предолимпийска и от м. май започва едногодишната битка за 16-те квоти на двойки за Токио2020. Първата най-голяма цел догодина за Габи и Стефи е призовото класиране на Европейските Олимпийски игри. След това през август е Световното първенство. А третият приоритет е заключителният Мастърс за топ 8 в света през декември. Никоя двойка, дори шампионките от Световното първенство, няма право на директна олимпийска квота, стана ясно на пресконференцията. Турнирното участие на бадминтонистките започва още на 12 януари в Малайзия. В Азия са най-силните турнири от суперсериите 500, 750 и 1000, които носят и най-много точки за световната ранглиста.