Бележити именици на Ивановден: "Любовта на хората, волята и дисциплината са най-важни"

Бележити именици на Ивановден: "Любовта на хората, волята и дисциплината са най-важни"

Олимпийският шампион и старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести  Иван Иванов, световният и европейски шампион по класическа борба Иво Ангелов, героят от САЩ 94 и помощник-треньор на националния младежки отбор по футбол Ивайло Йорданов и Иван Беломъжев – баща и треньор на първия и единствен световен шампион по ски-ориентиране при мъжете и няколко пъти еврошампион Станимир Беломъжев се събраха днес на връх светлия празник св. Йоан кръстител в Пресклуб „България“. Именият ден, в който празнуват над 350 хиляди наши сънародници, обикновено е работен за посветилите съдбата си на спорта.

Любовта на хората ти дава сили да се бориш, сподели Иво Ангелов, който дълго време е извън състезателна активност поради здравословни проблеми. Има възходи и спадове, но никога не се предавам. През 2016 г. бях на път да се откажа, но Вальо Йорданов ми каза, че на 36 г. е станал олимпийски шампион и защо да не го постигна и аз, върна лентата световният номер едно на тепиха от 2013 г. Най-голямото му желание е да спечели олимпийска квота тази година, а догодина да вземе медал в Токио. Тогава смята да сложи край на състезателната си кариера.

Ако имаме олимпийски медал в щангите, Иван Иванов също има намерение да се откаже от треньорската работа. Много трудно е да мотивираш състезателите от това поколение, те нямат нищо общо с нас, когато се състезавахме, разкри наставникът, който през 2018 г. се радваше на олимпийски медали при младежите на Христо Христов и Галя Шатова, както и на европейските вицешампиони при мъжете Стилян Гроздев и Георги Шиков.

Не вярвам нито Иво, нито Иван да се откажат, защо спортът е в кръвта им, възрази героят от САЩ 94 Ивайло Йорданов. Голямата му цел е класирането на младежкия ни национален отбор по футбол за голям форум. Дисциплината е най-важното нещо, заяви бившият играч на Спортинг Лисабон и футболист№ 1 на България за 1998 г. Той не коментира избора на най-добър футболист на България за 2018 г., тъй като това е журналистическа класация и по думите му мнението му няма значение, но за носителя на Златната топка в гласуването на сп. „Франс Футбол“ определно не крие мнението си. Има по-заслужили от Лука Модрич, каза Ив. Йорданов и посочи великите Роналдо и Меси.

Голямата цел пред Иван Беломъжев е Станимир да защити световната си титла по ски ориентиране от 2017 г. или да спечели медал. Имаш ли цел, тя е постижима, твърдо убеден е треньорът. Каквито и трудности да има, подготовката никога не страда, стана ясно от думите на специалиста, през чиито ръце са минали около 1200 възпитаници. Те са обучени на ски бягане, но мнозина от тях са поели по друг път. Интересното е, че всички които днес празнуват имен ден, са успели хора – двама лекари, инженер, бизнесмен, специалист в метеорологичната станция на вр. Ботев, каза още Беломъжев старши. За обичта и подкрепата на хората той може дълго да говори, но един епизод е незабравим. На път с кола между Финландия и Швеция автомобилът аварира. Полицаят, който извършва проверка на документите, след като разбира кои са шофьорът и пътникът, ги кани в пожарната служба, където има клуб по ориентиране. Малко по-късно той им съобщава, че ремонтът на колата ще бъде за сметка на домакините.