БФ Мотоциклетизъм с голяма благодарност към Бойко Борисов за нощта на скоковете

БФ Мотоциклетизъм с голяма благодарност към Бойко Борисов за нощта на скоковете

БФ Мотоциклетизъм с голяма благодарност към Бойко Борисов за нощта на скоковете

След 4-годишна пауза на 14-и декември в София се завръща финалът на Световното първенство по мотокрос във фрий стайл. Топновината днес бе съобщена от председателя на Организационния комитет „Гран При“ Румен Петков в Пресклуб „България“ на първата пресконференция за 2019 г. на родната федерация по мотоциклетизъм и нейния  председател Богдан Николов. Р. Петков благодари специално на министър-председателя Бойко Борисов и на правителството за подкрепата, без която домакинството на най-зрелищното и най-красивото събитие в мотоциклетния спорт щеше да е невъзможно. Супершоуто „Нощта на скоковете“ изпълваше до краен предел зала „Арена Армеец“ в продължение на 6 години, за последен път през 2015 г. Страната ни три пъти е печелила приза за „Най-добър организатор“, което е безспорно доказателство за международния авторитет на БФ Мотоциклетизъм.

Федерацията може да се похвали също с най-богатия годишен спортен календар досега. През 2019 г. ще се проведат 33 състезания в 5 дисциплини с домакини 20 общини и с участието на 50 клуба с около 350 състезатели.

В края на април, по време на Великденските празници, в Троян отново ще видим най-добрите състезатели  от европейските шампионати по мотокрос в класовете на най-малките ЕМХ65 и ЕМХ85, както и обновения клас ЕМХ Open.

През юни и септември на летищен комплекс „Долна Митрополия“ край Плевен ще се съберат участниците в 2 кръга от европейския шампионат по СуперМото в класовете Junior  и S3. Тези състезания ще бъдат комбинирани със стартове на писта, което обещава горещи уикенди.

Републиканският шампионат по мотокрос включва общо 9 кръга и завършва с традиционната надпревара в Бобошево.

В дисциплината писта за 2019 г. кръговете са общо 7, разпределени в България и Гърция.

Шампионите по СуперМото ще стнат ясни след 5 кръга, първият от които ще е в Кюстендил.

2019 г. поставя началото на нов шампионат и това е ATV X-Cross в два класа – Експерт – за опитни в офроуда и Хоби – за начинаещи. Домакини са градовете Кърджали, Пловдив, Самоков, Троян и Русе, като в момента има преговори за организиране на още един, 6-и кръг.

За втора поредна година е предвиден и републикански шампионат в дисциплината ендуро, който ще включва 8 кръга в различни общини. Първият кръг е през април в Севлиево.

Тази година отново водещите български пилоти ще се надпреварват в световните и европейски шампионати. В мотокроса те са 4-има. В световния шампионат ще видим Петър Петров в клас MXGP   и Хакан Халми за първи път в клас MX2. В европейския шампионат ще стартират Николай Малинов в кл. EMX125 и Майкъл Иванов в EMX250.

Теодор Кабакчиев е в стихията на световния шампионат по СуперЕндуро, един от най-новите световни шампионати, който се провежда в 5 кръга на закрито през зимния сезон.

На писта предстои 3-ият сезон на Мартин Чой в световния шампионат по издържливост /FIM Endurance World Championship/ и третото му участие на Льо Ман 24 часа. Ангел Караньотов очаква първите стартове на европейския шампионат през пролетта. Двамата пистови пилоти залагат на мотокроса в зимната си подготовка.