Александра Начева обича да готви на лагери и състезания

Александра Начева обича да готви на лагери и състезания

Олимпийската и световна шампионка на троен скок при девойките Александра Начева харесва най-много италианските ястия и особено пастата, карбонара и болонезе. Не й допада азиатската кухня, с изключение на суши. По време на лагери и състезания „наемаме апартамент с кухня и аз готвя за мен и за треньора“, сподели днес младата ни звезда. „Освен паста, също много обичам пържоли“, призна талантливата пловдивчанка при гостуването си в Пресклуб „България“ в поредицата „Закуска за шампиони“. Домакините се бяха постарали да й сервират любимите френски палачинки с течен шоколад и портокалов фреш. Компания й правеха репортерите и операторите, за които беше предвидена също шампионска закуска. За треньора Стойко Цонов бяха доставени печен бекон и яйца на очи, но в последния момент той бе принуден да пропусне сутрешното удоволствие на трапезата по служебна причина.

Александра Начева, като всеки спортист, много стриктно се придържа към правилното хранене, защото дори един-два килограма повече да качи, вече й става по-трудно да скача. Ако това все пак се случи, веднага взема мерки и за два-три дни отслабва. Бургерите, дюнерите, пиците ги е забравила. Хлябът е в много малко количество, също и сладкишите. „Допреди 2-3 години можех да ям всичко, но с настъпването на пубертета започнах да пълнея“, разказа Ал. Начева. С купичка боб преди е могла да си похапва няколко филии хляб, сега внимава за калориите всеки ден.

На Олимпийските игри в Буенос Айрес миналата година е особено впечатлена от начина, по който аржентинците готвят месото, с много ароматни и вкусни подправки. Другият кулинарен хит е млечно-карамелената сладост Дулсе де лече. /б.а. мляко със захар, което къкри на котлона продължително време и се разбърква много често до сгъстяване с консистенция на крем/. „На Олимпийските игри беше първото състезание за мен, на което бях себе си“, спомни си още шампионката на троен скок. Това го дължи изцяло на своя треньор. Стойко Цонов я съветвал да се абстрахира от всичко друго и да мисли само за себе си. „Той ми казваше: “Стига си мислила само за златния медал“, разкри Алекс. Тя го послушала и постигнала най-добрия възможен резултат.

Начева обяви, че целта й тази година е титла на европейското първенство за девойки, след като вече има сребърен медал. Надява се да покрие норматива и за участие на европейското първенство за мъже и жени, което ще бъде дебют за нея в тази възрастова група.