Дора Рангелова: Очаквам Цвети Пиронкова да подкрепи отбора на лагера в Пловдив

Дора Рангелова: Очаквам Цвети Пиронкова да подкрепи отбора на лагера в Пловдив

От 6 до 9 февруари ще се проведат срещите в Първа група в Евро-Африканската зона на Фед къп – световното отборно първенство по тенис за жени. Тази година форматът в Първа група предвижда 15-те отбора да играят в две отделни състезания – 7 отбора ще бъдат в Полша, разделени в две подгрупи – „А“ с три отбора, и „В“ с четири, в които е и съставът на България, а другите 8 отбора ще играят във  Великобритания.

Капитанът на българския отбор Дора Рангелова  специално  за Пресклуб „България“ сподели  за подготовката и очакванията за представянето на нашия отбор.

-Жребият за Фед къп бе изтеглен, как ще оцените групата, в която попадна България?

„Вече10 години съм капитан на отбора за Фед къп и мога да кажа, че  жребият отреди  да бъдем в най-трудната група, в която досега сме играли. В Полша ще участват много състезателки от  първите 50 в света, така че ще бъде един малък „Голям шлем“. В група „А“ са  Русия, Полша и Дания, а България е в група „В“ с тимовете  на Украйна, Швеция и Естония. Отборите, които ще играят във Великобритния,са много по-слаби.

-Какво предвижда регламентът при това разделяне на оборите?

– Победителите в отделните групи  ще играят плей-оф за влизане в Световна група II, а последните – ще играят за оставане, като съперникът също ще бъде много силен.

-Кои състезателки са в нашия отбор?

-Поканила съм  Виктория Томова, Изабелла Шиникова, Гергана Топалова и Петя Аршинкова. От 30 януари събирам отбора на лагер в Пловдив. Виктория Томова до последно ще участва в турнири в Австралия и ще се присъедини в последния момент. Изабелла Шиникова участва в състезания във Франция, а Топалова и Аршинкова играят в турнири в Турция. Миналата година взехме решение за подмладяване на отбора. Ще им бъде много трудно на младите ни  тенисистки, защото в нашата група първата ракета на Украйна  Е. Свитолина е седма в световната ранглиста,а втората им ракета – Л. Цуренко е на 24-то място. Анет Контавейт от Естония е под №20 ,  а състезателките на Швеция  Р. Петерсон и Й. Ларсон – съответно №64 и №77 в ранглистата. На лагера в Пловдив ще тренираме  усилено, като ще отделим специално внимание на играта на двойки. Ще поканя специално Цвети Пиронкова да дойде и да подкрепи момичетата и мисля, че тя ще успее да ги вдъхнови да излязат на корта с повече самочувствие и  да се борят докрай за победата във всеки мач.